KıbrısManşetTürkiye

Susuz günler bitiyor

Türkiye’den su temin projesi kapsamında denizde yapılan tamir çalışmalarının sonuna gelindi

“KKTC Su Temin Projesi” kapsamındaki “Deniz Geçişi İsale Hattı”nda meydana gelen arızanın giderilmesi amacıyla Türkiye Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından başlatılan çalışmalar, olumsuz hava şartlarından etkilendi. 8 Ocak’ta meydana gelen arızanın giderilmesi maksadıyla DSİ tarafından yoğun çalışma programı uygulandı. Bu doğrultuda, 25 Eylül’de su iletimine tekrar başlanılması hedeflendi ancak iş bitiş tarihi olumsuz hava şartlarından kaynaklanan gecikmeler sebebiyle 29 Eylül olarak revize edildi. Hava şartlarının düzelmesiyle birlikte ekipler dün yeniden işe koyuldu. Son borunun montaj işlemi yapıldı, denizin altında kara bölümündeki 150 metrelik parçanın değişiminin ardından çalışmalar tamamlanacak.

OĞUZ: SALI GÜNÜ BİTİRİLMESİ HEDEFLENİYOR

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, “Deniz Geçişi İsale Hattı”nda meydana gelen arızanın giderilmesi için çalışmaların kapsamlı bir şekilde devam ettiğini ve son borunun montaj işlemlerinin dün yapıldığını açıkladı. 25 Eylül’de arızanın giderilmesi ve su tedarikine başlanmasının hedeflendiğini ancak olumsuz hava şartları nedeniyle tamamlanamadığını anımsatan Oğuz, hava şartlarının uygun olması halinde çalışmanın 29 Eylül’de tamamlanacağını müjdeledi.

Oğuz, Deniz Geçişi İsale Hattı’nda 8 Ocak’ta meydana gelen arızanın giderilmesi maksadıyla DSİ tarafından 24 saat aralıksız bir çalışma yürütüldüğünü ve meteorolojik şartların uygun olması halinde arızanın salı günü bitirilmesinin hedeflendiğini kaydetti. Önceki gün denizdeki fırtınadan dolayı çalışmalara ara verildiğini belirten Oğuz, şöyle konuştu: “Dün sabah askıdaki son borunun montajına başlandı. Monte edildikten sonra boru denize atılacak. Monte edilen her boruya yapıldığı gibi KKTC’den boruya su basılıp hava çıkarma işlemi uygulanacak. Bu tamamlanınca denizin altında kara bölümündeki 150 metrelik parçanın değişimi gerçekleştirilecek.

Montajlama işlemi Kıbrıs tarafından Anamur istikametine doğru yapılıyor. Sistem, bitire bitire karaya ulaşım şeklinde ilerliyor. Salı günü bitirilmesi hedefleniyor. Deniz şartları elverirse. 24 saat aralıksız çalışma yapılıyor. 5 gemi ile çalışmalar yürütülüyordu. 6’ıncı gemi bir gemi çalışmalara katılıyor. Meteorolojik şartlar da uygun olursa, çalışmaların salı günü bitmesi hedefleniyor.”

DSİ’DEN AÇIKLAMA

“KKTC Su Temin Projesi” kapsamındaki “Deniz Geçişi İsale Hattı”nda meydana gelen arızanın giderilmesi amacıyla Türkiye Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından başlatılan çalışmaların olumsuz hava şartlarından etkilendiği bildirildi.

Devlet Su İşleri Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, çalışmaların bitiş tarihi, olumsuz hava şartlarından kaynaklanan gecikmeler sebebiyle 29 Eylül 2020 olarak revize edildi.

Açıklama şöyle:

“Çalışma bölgesinde denizdeki yüksek dalga boyu ve şiddetli rüzgar, KKTC’ye su ileten boruların, onarım çalışması esnasında yüzeyde tutularak çalışılabilmesini mümkün kılmadı.

Kısa süreli duraklamalar haricinde, 17 Eylül’den 20 Eylül gece saatlerine kadar bölgedeki gemiler çalışma alanlarını terk ederek, güvenli bir koya sığındı. Rüzgar hızının 34 knot, dalga boyunun ise 3 metreyi bulması sebebiyle 4 günlük süre kaybı yaşandı. Çalışma bölgesi terk edilmeden gemiler bekleme ve yüzeydeki boruyu koruma konumuna geçti. Söz konusu olumsuz hava koşullarının 26 Eylül’de (dün) hafiflemesi öngörülüyor. Bu kapsamda çalışmaların kaldığı yerden devam etmesi hedefleniyor.

KKTC Su Temin Projesi kapsamındaki “Deniz Geçişi İsale Hattında” 8 Ocak’ta meydana gelen arızanın giderilmesi maksadıyla DSİ tarafından yoğun bir çalışma programı uygulandı. Bu doğrultuda, 25 Eylül’de su iletimine tekrar başlanılması hedeflendi ancak iş bitiş tarihi olumsuz hava şartlarından kaynaklanan gecikmeler sebebiyle 29 Eylül olarak revize edildi. Her türlü olumsuzluğa rağmen KKTC Su Temin Projesi’nden su iletimine başlanılması için yoğun mesaiye ara verilmeden devam ediliyor.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu