EkonomiKıbrısManşet

Süt lüks, et lüks!

KKTC’de durmak bilemeyen zamlar, et ve süt ürünlerini düşük gelirlinin sofrasından uzaklaştırdı

KKTC’de durmak bilemeyen zamlar, et ve süt ürünlerini düşük gelirlinin sofrasından uzaklaştırdı. Vatandaşlar, kasaplar ile hayvancıların yılladır kavga ettiğini halkın ise arada kaldığını söylüyor. Süt ve süt ürünleri fiyatları ikiye et fiyatları üçe katlandı.

FİYATLAR GECEDEN SABAHA ARTIYOR… 2022’de et fiyatları ile süt fiyatları neredeyse ikiye katlandı. Kısa süre içerisinde ardı ardına gelen zamlarla iyice artan fiyatlar, adeta geceden sabaha yükseliyor. KKTC İstatistik Kurumu’nun resmi verilerine göre Ekim 2021-Ekim 2022 arasındaki bir yıllık sürede pastörize sütün fiyatı %177, dana etinin fiyatı da %127 oranında arttı. Ancak, özellikle et fiyatlarında kurum ile piyasanın fiyatları birbirini tutmuyor. Marketlerin kasap reyonunda geçtiğimiz hafta 289 TL olan az yağlı dana kıymanın kilosu, bu hafta 325 TL’ye fırladı.  Kilosu 290 TL olan kuzu şiş ise 02 Aralık itibarıyla 314 TL’ye çıktı. Bu fiyatlar dikkati alındığında sütteki artış oranı %182’ye, dana etindeki artış oranı da %245’e uçuyor.

HAYVANCI İLE KASAPLAR YILLARDIR AYNI

TİKEN’i arayan çok sayıda vatandaş, “temel gıda maddeleri et ve süt lüks gıdaya dönüştü” diyerek, ‘Merak etmeyin düzelteceğiz’ diyen yetkililerin artık bu sözlerini tutmaları çağrısında bulundu. Vatandaşlar, son günlerde kasaplar ile hayvancılar arasındaki tartışmalara işaret ederken, “Onlar kavga ederken olan bize oluyor. Bugün aldığınız süt ve et yarın daha da pahalı olabilir ama her iki taraf da birbirine ‘suçlu sensin’ diyor. Yıllardır bu tartışma sürüyor ama kaybeden hep vatandaş oluyor” ifadelerini kullandılar. Vatandaşlar ayrıca et, süt, tavuk ve yumurtanın ulaştığı fiyatların ülkedeki ortalama alım gücünü çoktan aştığını bir kez daha hatırlattı.

ÇOCUK VE GENÇLERİN BESLENMESİ

Beslenme uzmanları ve tıp çevreleri de son dönemlerde “bozulan ekonomik yapıdan” kaynaklanan “yetersiz beslenmeye” dikkat çekerken, et ve sütün insan sağlığı için neden gerekli olduğunu hatırlattı. Uzmanlara göre, kalsiyum, fosfor ve protein içeriği zengin olan süt, çocukluk ve gençlikte kemik dokusunun gelişimini sağlar, yaşlılıkta ise kaybı azaltır. Süt proteini, kalsiyum emilimini arttırdığı gibi, kemik dokusu hücrelerinin oluşumunu sağlıyor. Et ise yüksek biyolojik değeri, doyuruculuğu ve içerdiği proteinler açısından insan beslenmesinde önemli bir besin maddesi olarak ön plana çıkıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu