KıbrısManşet

T.C Danıştay’ı, İstanbul Sözleşmesi itirazını reddetti

T.C Danıştay'ı, İstanbul Sözleşmesi hakkındaki yürütmeyi durdurma taleplerini reddetti.

T.C Danıştay, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme çekilme kararını hukuka uygun buldu, cumhurbaşkanı kararının durdurulması taleplerini reddetti.

20 Mart tarihli T.C Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararı sonrası 1 Temmuz’dan itibaren kadına şiddetle mücadelede önemli bir metin olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına itiraz T.C Danıştay’da reddedildi. Çekilme kararına karşı aralarında CHP, İYİ Parti ve sivil toplum kuruluşlarının da bulunduğu tüzel ve gerçek kişiler tarafından açılan 220 dolayında davada “kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması” talep edildi.

T.C Danıştay 10. Dairesi, çekilme kararının yürütmesinin durdurulması talebini reddetti ancak bu karara davacılar itiraz etti. Bunun üzerine dosya Danıştay’ın en üst karar organı olan İdari Dava Daireleri Kurulu’na taşındı.

2 ÜYE ALEYHTE OY KULLANMIŞTI

Bir başkan ve dört üyeden oluşan T.C Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararının, T.C Cumhurbaşkanı yetki ve sorumluluğunda olduğunu oy çokluğu ile karara bağlarken, iki üyenin bu kararın aksi yönünde oy kullanmıştı.

Anayasanın ilgili maddelerine atıfta bulunan T.C Danıştay 10. Daire Üyesi İbrahim Topuz, yetkinin TBMM’de olduğunu, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kanun hükmündeki uluslararası antlaşmaların feshedilmesinin mümkün olmadığını ifade etmişti. Topuz, “Usulüne göre yürürlüğe konularak kanun hükmü kazanan milletlerarası antlaşmaların hukuk sistemine etkileri de göz önüne alındığında, bu antlaşmaların hükümlerinin değiştirilmesi, sona erdirilmesi, feshedilmesi gibi hususların yasama faaliyeti kapsamında olduğu açık olup, anayasanın 104. maddesinin 17. fıkrası uyarınca Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenmesi mümkün değildir” demişti

Dairenin kararına katılmadığını ifade Danıştay Onuncu Daire üyesi Ahmet Saraç da, Topuz ile benzer Anayasa hükümlerine işaret ederek, “Cumhurbaşkanı Kararında yetkide ve usulde paralellik ilkesi uyarınca hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varıldığından ve zikredilen gerekçelerle dava konusu Cumhurbaşkanı Kararının yürütmesinin durdurulması gerektiği oyuyla aksi yönde oluşan Daire kararına katılmıyorum” demişti.

TÜM İTİRAZLAR REDDEDİLDİ

T.C Danıştay’ın en üst kuruluna taşınan davada kurul tüm itirazları oyçokluğuyla reddetti. T.C Danıştay 10. Dairesi’nin çekilme kararının yürütmesinin durdurulmasının reddi yönünde verdiği karar da kesinleşti. Bu karar sonrası Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine dair T.C Cumhurbaşkanı kararı uygulanmaya devam edecek.

GEREKÇE: CUMHURBAŞKANININ FESİH YETKİ VAR

T.C Danıştay’ın kararında, sözleşmenin 80. maddesinin yürütme organına yani cumhurbaşkanına fesih yetkisi verdiği vurgulandı. Anayasa’nın 104. maddesine göre, uluslararası antlaşmaları onaylama yetkisinin cumhurbaşkanına ait olduğu kaydedildi. “T.C Cumhurbaşkanı değişen ve yeni koşullar itibarıyla anlaşmanın onaylanmasını erteleyebileceği gibi onaylamaktan tamamen de vazgeçebilecektir” denildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu