KıbrısManşetSağlıkSiyasetToplum

Tabipler Birliği heyeti, Bakan Gardiyanoğlu’nu ziyaret etti

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Başkanı Dr. Dt. Ahmet Özant ve Yönetim Kurulu üyeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını ziyaret etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu’na yaptığı ziyarette reçete soruşturması ve sosyal sigorta sistemi konularında görüş ve bilgi birikimi paylaşıldı.

Sürdürülen reçete soruşturması süreci ve sigortadan reçete tedariki konuları konuşuldu. Sigortadan reçete düzenlemesi konusunda sistemin hem hekim hem de sigortalar için daha güvenli hale gelmesi gerektiği vurgulandı. Bakanlık ve Birliğin gerek reçeteler gerekse sigorta sisteminde yapılacak değişiklikler konularında istişarelerde bulunmasına karar verildi.

Sayın Bakana sunulan KTTB görüşleri aşağıdaki gibidir:

“Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği olarak bakanlığınız tarafından başlatılan ve polis teşkilatı tarafından yürütülen ‘reçete soruşturması’ konusunu ilk günden yakından izledik ve takip ettik. KTTB olarak, ülkedeki tüm yolsuzlukların aydınlatılmasının yanında olduğumuz gibi, reçete soruşturmasının da şeffaf, adil ve hakkaniyetli araştırılıp gerçeklerin ortaya çıkması gerektiğini vurguladık ve adaletin yanında durduk, durmaya da devam edeceğiz.

Sizin de bildiği gibi sosyal sigorta sistemi, sigortadan ilaç tedariki, tetkik ve tedavide sigortadan yararlanma konusunda çok ciddi sorunlar mevcuttur. Toplumun ekonomik durumunun gittikçe kötüleştiği bu günlerde, halkın sigorta sistemine olan haklı talebi artmaktadır. Sosyal güvenlik sisteminde halkın daha etkin ve yeterli sağlık hizmeti alması için değişim şarttır. Sürdürülebilir ve kapsayıcı bir sosyal güvenlik sistemi için kayıt dışılığın ortadan kaldırılması, gerçekçi sosyal güvenlik primlerinin toplanması, etkin ve yeterli prim tahsilatı, ödemelerdeki yolsuzlukların önüne geçmek için iç ve dış denetim mekanizmaları kurulmalıdır. Genel Sağlık Sigortası ile daha güçlü, daha etkin, daha yeterli ve daha kaliteli bir kamusal sağlık hedeflenmelidir. Sağlık sisteminin özel kurumlara sevk etmek yerine kamu kurumlarını ile özel kurumların uyum içerisinde çalıştığı ülkemiz gerçeklerine uygun yeni bir sistem tüm paydaşlarla birlikte kurgulanmalıdır. GSS yasal çalışmalarında tüm hekimlerin çatı örgütü, kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütü KTTB ile birlikte çalışmanız daha verimli, yetkin ve sorunsuz bir sistem kurgulamak için faydalı ve zorunludur.

Reçete soruşturması olayında da görüldüğü gibi, sosyal sigortalarda çok ciddi denetim eksiklikleri aşikardır. Plansız, etkin ve yeterli denetim ve kontrol mekanizmalarından yoksun yapılacak palyatif değişimler daha ciddi sorunları yaşamamıza neden olacaktır. Etkin, efektif ve kapsayıcı bir GSS’ye odaklanıp sigorta sisteminde kalıcı değişim tek yoldur.

Sürdürülen reçete soruşturması nedeni ile sisteme kayıtlı hekimlerimiz ciddi endişe içindedir. Soruşturma kapsamında adı geçen kişilerin lekelendiği, mesleğimizi icra eden kişilerin küçük düşürüldüğü, meslek onurumuzun kırıldığı ve meslek haysiyetimizin zedelendiği bir süreç devam etmektedir. Bu nedenle bu şartlarda hekimlerimiz sigorta reçetesi yazmayı güvenli görmemekte ve sigorta reçetesi yazmamaya yönelmektedirler. Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği olarak böylesi tutum alan hekimlerimizin her zaman yanındayız.

Ayrıca, soruşturma sürecinde sigorta sistemi, sorunlu reçetelerin ödemesini yapan sosyal sigortalar dairesi, denetleme görevini yerine getirmeyen kadroların da etkin bir denetim ve soruşturmadan geçmesi gerektiği kamuoyunun açık ve net beklentisidir.

KTTB, kamu kurumu niteliğinde tüm Kıbrıslı Türk hekimlerin üye olduğu tüzel kişiliğe sahip bir meslek kuruluşudur. Yasamız birliğimize, halk sağlığını korumayı ve hastalara hizmet etmeyi görev olarak vermiştir. Bu nedenle ülkemizdeki sağlık ve sigorta sisteminde yapılacak değişiklikler, değişimler için birlikte çalışılması gereken meslek kuruluşudur.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu