KıbrısManşet

Taçoy: 20-22 Mart Arası Akaryakıtın Gelmemesinin Sebebi Rusya-Ukraya Krizi

Cumhuriyet Meclisi’nde güncel konuşmalar devam ediyor.

CTP Milletvekili Salahi Şahiner, elektrik kesintilerine yönelik bilgilerin kamuoyuna doğru yansıtılmadığını söyleyerek, elektrik kesintilerinin üretim yetersizliğinden dolayı olmasının doğru olduğunu ancak kapasite eksikliğinden sıkıntıların yaşandığının doğru olmadığını belirtti.

Şahiner, pik saatlerde halkın kullandığı toplam miktarın kurulu gücün yüzde 70’ine tekabül ettiğini ve bunun sadece birkaç saatlik olduğunu, ihtiyaç duyulan 320 mgw’nin 100-150 mgw’sinin Güney Kıbrıs’tan ve AKSA’dan alındığını dile getirdi.

“Bu gemi bu şekilde yürümez. Bu KIB-TEK’in suçu değil, siyaseten atanmışların yaptığı hatalar nedeniyle bile bile bu ülkede karanlığa gömülüyoruz” şeklinde konuşan Şahiner, tesisteki makinelerin bakım ve onarımının yapılmamasından dolayı bugün üretim yapılamadığını savunmadı.

Şahiner, kullanılan malzeme nedeniyle buhar tribünlerine zarar verildiğine yönelik iddialara da yer vererek, Çevre Dairesi’ni göreve çağırdı ve araştırılmasını talep etti.

Yakıt sevkiyat programı hakkında da bilgi veren Şahiner, son yapılan takvimlendirmede 20 Mart ve 19 Nisan tarihleri arasında sadece 12 ton yakıtın geleceğini ve bunun yeterli olmayacağını belirterek, bunun yakıtsız bırakmak için bilerek yapıldığını öne sürdü.

Şahiner, yakıtın bitmeye doğru çağrılmasının doğru olmadığını, bir fırtına çıkması durumunda, ülkenin karanlığa mahkum olacağına da dikkat çekti ve yapılanların AKSA ile sözleşmenin uzatılması içi mi yapıldığını sordu.

TAÇOY: “20-22 MART ARASI AKARYAKITIN GELMEMESİNİN SEBEBİ RUSYA-UKRAYA KRİZİ”

Milletvekili Şahiner’e yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy ise, Şahiner’i süreci yanlış yönlendirmekle suçladı.

Yakıt sevkiyatı hakkında bilgi veren Taçoy, toplamda 60 bin ton yakıt geleceğini ancak 20-22 Mart tarihlerinde Rusya-Ukrayna arasındaki krizi nedeniyle akaryakıt gelemediğini, firmanın akaryakıta ulaşamadığını söyledi.

Taçoy, gündüz saatlerinde güneş enerjisi üretiminin fazla olduğunu, bu nedenle güneyden ve AKSA’dan elektrik almaya gerek olmadığını belirtti; Teknecik’teki arızalı 3 makinenin olduğunu ve makineler için çalışmaların yapıldığını kaydetti.

Hava sıcaklığı arttıkça planlanan elektrik kesintilerin yapılmamaya başladığını ifade eden Taçoy, pik zamanlarının azalıyor olduğunu vurguladı.

Taçoy, kendisinin bakan olduğu dönemde, 2020 yılında halka yansıtmadan, devlet tarifelerine zam yaptığına, 2020 yılı sonunda da enflasyon değerlendirilerek artış önerdiğine dikkat çekti “Ancak bu yapılmadı” dedi.

ŞAHİNER: “AKSA İLE SÖZLEŞMENİN UZATILMASI İÇİN KÖTÜ NİYETLİ BİR PLAN OLDUĞU HABERLERİ VAR”

Taçoy’dan sonra yeniden söz alan CTP Milletvekili Salahi Şahiner, elektrik fiyatlarının belirlenebilmesi için var olan Elektrik İnkişaf Nizamnamesi’ne uygun davranmamanın suç olduğunu vurguladı.

Makinelerin bakımının 3 yıl boyunca ertelenemeyeceğini ve yakıtın tedariğinin son güne bırakılamayacağını söyleyen Şahiner, bunların görevi ihmal olduğunu ifade etti.

Şahiner, AKSA ile sözleşmenin uzatılması için kötü niyetli bir plan olduğu haberlerinin geldiğini de savundu.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu