KıbrısManşetToplum

Taçoy: “50 bine yakın insana yüzde 65 oranında teşvik veriyoruz”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, küçük işletmelere destek çıkmaları gerektiğini dile getirerek, "Yaklaşık 7 bin işverene yüzde 50 daha teşvik verme niyetimiz var." dedi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, ‘Objektif’ programına katıldı.

Kamu İşçileri Sendikası’nın (Kamu-İş) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda hademe olarak görev yapan üyelerinin Toplu İş Sözleşmesi hakkı ve 50 gündür ödenmeyen maaşları için Cumhuriyet Meclisi binası önünde çadır eylemi başlatması ile ilgili konuşan Bakan Taçoy, eski ihaleyi alan firma ile ihaleyi yeni alan firma arasındaki zaman dilimine değindi.

Taçoy, bu zaman diliminde eski şirketin çalışanlarının çalışmaya devam ettiğini ve haklarının olduğunu dile getirerek, bu hakkı devletin şirkete, şirketin de çalışana ödemesi gerektiğini kaydetti.

“BEN BUNA NASIL MÜDAHİL OLAYIM?”

Sendikanın ‘Toplu İş Sözleşmem var, çalışanları durduramazsınız’ dediklerini ancak bu yeni şirketin de yeni çalışanları olduğunu dile getiren Taçoy, “Ben buna nasıl müdahil olayım?” diye sordu.

Şirketin veya devletin maaşlarını ödememesi halinde ise Çalışma Dairesine bir dilekçe verilmesi gerektiğini kaydeden Taçoy, dilekçe verilmesi halinde gerekli çalışmaların başlatılacağını dile getirdi.

“50 BİNE YAKIN İNSANA YÜZDE 65 ORANINDA TEŞVİK VERİYORUZ”

Asgari ücret konusuna ilişkinde değerlendirmelerde de bulunan Taçoy, “Mecliste bazı noktalarda eleştiriliyorum” diyerek, 50 bine yakın insana yüzde 65 oranından teşvik verildiğini ve bunun yaklaşık 48 milyon civarı bir paraya denk geldiğini belirtti.

Şu anda ekonomik çarkların döndüğüne dikkat çeken Taçoy, “Biraz daha hızlandırılması gerekiyor…” dedi.

“YAKLAŞIK 7 BİN İŞVERENE YÜZDE 50 DAHA TEŞVİK VERME NİYETİMİZ VAR”

“Yaklaşık 7 bin işverene yüzde 50 daha teşvik verme niyetimiz var” diye konuşan Bakan Taçoy, küçük işletmelere destek çıkmalarının gerektiğini vurguladı.

“ÇALIŞANLARIN MAAŞLARI DAHA YÜKSEK ANCAK İŞVEREN ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDEN PRİM YATIRIYOR”

KKTC vatandaşı olarak çalışanlardan örnekler veren Taçoy, “60 bin kişiden 18 bin kişinin primi asgari ücret üzerinden yatırılıyor, bununda yüzde 40’ı veya daha fazlası yalan beyan…” ifadelerini kullandı.

Taçoy, aslında çalışanların maaşlarının daha yüksek olduğunu ama işverenlerin primleri asgari ücret üzerinden göstererek yatırdığını aktardı.

Kaynak: Kıbrıs Postası

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu