GenelKıbrısManşet

Tahıl koridoru sekteye uğradı

Rusya, Ukrayna’nın Rus Karadeniz Filosunun gemilerine ve altyapısına insansız hava araçlarıyla saldırıları düzenlemesi nedeniyle tahıl koridoru diye bilinen anlaşmayı süresiz askıya aldığını ve sivil gemilerin güvenliğini artık garanti etmeyeceğini açıkladı. Rusya-Ukrayna savaşı içinde devam eden bu anlaşmanın ortaya çıkmasında Türkiye büyük bir çaba sarf etmiştir.. Bu anlaşmaya göre eğer her şey yolunda gitmiş olsaydı verilen takvim içinde Kasım ayı sonuna kadar tahıl sevkiyatı devam edecekti.. Ağustos 2022’de hayat bulan “Tahıl Koridoru” Anlaşması’nın maksadı yaklaşık 20 milyon ton civarında tahılın Ukrayna’dan güvenli bir şekilde başta Afrika olmak üzere diğer ülkelere geçişini sağlamaktı. Ve fakat maalesef bugüne kadar hedeflenen miktarın yarısına bile henüz ulaşılamadığı bilgisi var.
Verilen tarihin sonrasında ise yeni bir anlaşma gerekecekti. Bunun için de devam eden müzakereler vardı. Lakin konuyla ilgili Rusya önemli iddialar ortaya attı..

Rusya, Afrika’ya gitmesi gereken tahılın Avrupa ülkelerine gittiğin açıklamış ve anlaşmaya uyulması yönünde uluslararası topluma çağrı yapmıştı.
Bütün bu yaşananların gölgesinde ortaya çıkan durumda süreçle ilgili ,hiçbir adım atılmadığı gibi Rusya-Ukrayna savaşının sebep olduğu tedarik zincirindeki sıkıntılar başladığı noktaya geri dönmüştür. Yani bu vakitten sonra gıdanın üretilmesinde yine ciddi sorunlar oluşacak. Haliyle ortaya çıkan yeni durumda hammadde ,gübre, tohum, hayvan yemi vs vs.. . bütün bunlara erişim olmayınca üretimde verim ve kalite düşecek. Peki tüm bunlar yaşanırken bizde durum ne ?
Bu sorunlar karşısında ne gibi bir planımız var ? Herhangi bir yetkili ortaya çıkan yeni durumun getireceği olumsuz gidişatın öngörüsünü ortaya koydu mu?
Ben görmedim, haliyle duymadım da..

Diğer Haberler

Başa dön tuşu