GenelKıbrısManşet

Tahribat önlenmezse kalenin bir kısmını kaybedeceğiz

Eşsiz kültür mirasıyla adeta bir açık hava müzesini andıran Mağusa Suriçi’ndeki, 14’üncü yüzyılda Lüzinyanlar tarafından inşa edilen Othello Kalesi’nin denize bakan yüzü ciddi şekilde yıprandı.

Eşsiz kültür mirasıyla adeta bir açık hava müzesini andıran Mağusa Suriçi’ndeki, 14’üncü yüzyılda Lüzinyanlar tarafından inşa edilen Othello Kalesi’nin denize bakan yüzü ciddi şekilde yıprandı.

Bakımsızlıktan bir kısmı yıkılan tarihi yapı, yetkililerin ilgisini bekliyor. Olası düşman saldırısına karşı, Gazimağusa Limanı’nı korumak amacıyla inşa edilen kalenin, günümüzde limana bakan kısmı, her gün biraz daha yıkılıyor. Yıkıntının yanı sıra, kalenin duvar dibi de adeta depo haline getirilmiş durumda. Tamir bekleyen gemilerin yanı sıra birçok hurda demir de kalenin dibine istifleniyor.

 MAĞUSALI TEPKİLİ

Mağusa’da yaşayanlar, kaledeki tahribatın daha fazla ertelenecek bir yanının kalmadığını belirterek, tepkilerini ortaya koydu. Bölge sakinleri ve Mağusa’yı severler, kentte, geçmişten bugüne büyük ilerlemeler kaydedildiğini ifade ettikten sonra, “Mağusa sevenleriyle hak ettiği konuma gelecek. Buna inanıyoruz. Büyük gelişmelerin yaşandığı kale içine, tarihi yapılara biraz daha fazla önem verilmeli. Burası turistlerin gözde kentlerinden biri. Değerini bilelim, koruyup, yaşatalım. Bir süre önce, Avrupa Birliği fonlarıyla UNDP-PFF tarafından birçok tarihi eser ve Othello Kalesi’nin büyük kısmı restore edildi. Restore çalışmaları durdu. Ancak deniz sırtında ciddi yıpranma var” dedi. Mağusalı bir vatandaş şöyle devam etti: “Eşsiz yapısıyla, görenleri büyüleyen ve dünyaca ünlü İngiliz edebiyatçı William Shakespeare’in “Othello” isimli eserinin geçtiği mekan olan Othello Kalesi’ni ayakta tutmak için gerekli ilgiyi göstermeliyiz. Aksi halde kalenin denize bakan kısmı yıkılacak. Bu tahribatı restore etmezsek, kalenin bir kısmını kaybedeceğiz. Öte yandan, Mağusa’nın iki ana giriş kapısından biri olan kale girişinde yıpranmanın yanı sıra, vandalların, sprey boya ile yaptığı saldırının izleri de halen duruyor. Gereken önem verilirse, tarihi yapılar korunarak, gelecek nesillere miras kalır.”

Kaynak: Kıbrıs Gazetesi

Diğer Haberler

Başa dön tuşu