DünyaManşetSiyasetToplumTürkiye

Taliban ile Ankara’da ilk temas gerçekleşti

Afganistan'daki Taliban hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki, Türkiye’de temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi.

Muttaki’nin başkanlık ettiği heyet, Katar’ın başkenti Doha’dan bir uçakla temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya geldi.

Taliban Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdul Qahar Balkhi, bugün yaptığı paylaşımda “Dışişleri Bakanı Mawlavi Amir Khan Muttaqi başkanlığındaki üst düzey bir heyet Türkiye’ye gitti. Üst düzey bir IEA heyeti, Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun resmi daveti üzerine Ankara’ya hareket etti. Heyet, üst düzey Türk yetkililerle karşılıklı çıkarları ilgilendiren konularda görüşmelerde bulunacak” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı kaynakları da heyetin gelişini doğrulamıştı.

Sözcü Balkhi, heyette Dışişleri Bakanı Mawlavi Amir Khan Muttaqi’nin yanı sıra Mullah Khairullah Khairkhah, Mullah Abdul Haq Wassiq, Mawlavi Noor Jalal Jalali, Sheikh Shahabuddin Delawar, Suhail Shaheen ve Haji Mohammad Ibrahim’in bulunduğunu belirtmişti.

Muttaki, Doha’da salı günü Batılı diplomatlarla yaptığı görüşmede “Afgan hükümetini zayıflatmanın hiç kimsenin yararına olmadığını, çünkü bu durumun olumsuz etkilerinin dünyada doğrudan güvenlik ve ekonomi ile göçü etkileyeceğini” söylemişti.

TALİBAN YETKİLİSİNİN TWEET’İ İLE ORTAYA ÇIKTI

Taliban yetkilisi Muhammed Celal, bu sabah Twitter mesajıyla heyetin yola çktığını duyurmuştu. Celal, “Dışişleri Bakan Vekili Mevlevi Amir Khan Muttaqi başkanlığındaki IEA’dan (Afganistan İslam Emirliği) üst düzey bir heyet bugün Türkiye’ye gitti” mesajını paylaştı. Celal’in tweet’inin ardından diplomatik kaynaklar ziyareti doğrulamıştı. heyet Ankara’da ilk temas için görüşmelerin başlamasını bekliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu