KıbrısManşetSiyasetToplum

Tanınma şeysinden işbirliği moduna geçiş

Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Atina ziyareti sonrası Türkiye Yunanistan ilişkilerinde yeni bir dönemin kapısının aralanmasına yönelik yürütülen diploması  olumlu bir gelişme

Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Atina ziyareti sonrası Türkiye Yunanistan ilişkilerinde yeni bir dönemin kapısının aralanmasına yönelik yürütülen diploması  olumlu bir gelişme.

Elbette bunun Kıbrıs’ a yansımaları da olacak… Nitekim Erdoğan Miçotakis görüşmesinde Miçotakis’in Kıbrıs’ta federal çözüm vurgusuna Erdoğan’dan olumlu yada olumsuz bir tepkinin gelmemesi yeni dönemde iki ülke arasında yapılacak işbirliklerinin olumlu sonuçlar doğurması durumunda Türkiye’nin yeni Kıbrıs politikası belirlemesi ihtimaller dahilinde olacak.

Nitekim Türkiye’nin Kıbrıs’ın kuzey yarısı için belirlediği rotadan milim sapmayan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da bu görüşme sonrası tanınma bekleyebilir, şimdi işbirliği yapma zamanı demesi belli ki Türkiye’nin yeni dönemde Kıbrıs politikasında Yunanistan ile Ege ve Doğu Akdeniz’de bir işbirliği yapma hedefi mevcut.

Haliyle Doğu Akdeniz’deki bu işbirliği odağında doğal gaz rezervleri olacak. Haliyle burada Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tavrı da sürecin belirleyicisi olacak. Burada KKTC’nin nasıl bir rol oynayacağını yada oyun dışı kalıp kalmayacağını  Türkiye belirleyecek.

İşin aslına gelince..

Aklı başında,az çok dünya görüşü olan global yansımaları takip eden herkes de çok iyi biliyor ki, KKTC’nin uluslararası topluluk içinde tanınması olasılık dışıdır. Yani tanınma hiçbir zaman olmayacağını başta Türkiye Cumhuriyeti  olmak üzere, her kesim biliyor.

Hoş KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da bunu bilmediğini düşünmek istemiyorum ve o kadar değil diyorum…

Velhasıl tanınma işi yaş…

Dolayısıyla tanınma yerine işbirliği dillendirilmeye başlandı.

Peki öngörülen nasıl bir işbirliğidir?

Ortadan Kuzey, Güney diye bölünmüş muhaceret formalitesi ile geçiş yapılabilen bir Kıbrıs’ta  işbirliği yapılabilir güzellemesi  yapmak açıkçası pek gerçekçi durmuyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu