KıbrısManşet

Taraflar anlaşmadan olmaz!

YDÜ Öğretim Görevlisi Siyaset Bilimci Doçent Doktor Kıralp koşullar değişmediği sürece Kıbrıs’ta çözüm modelinin federasyon olduğunu söyledi.

Yakın Doğu Üniversitesi öğretim görevlilerinden Doçent Doktor Şevki Kıralp mevcut koşullarda Kıbrıs’ta çözümün federal bir yapı olduğunu ifade etti. Kıralp Kıbrıs Haberci Web TV’de Efdal Keser’in sunduğu Eksik Kalmasın programına konuk oldu. Kıbrıs konusundaki gelişmelerin değerlendirildiği programda koşullar değişmediği sürece Kıbrıs’ta olası bir çözümün Federal bir model olacağını dile getiren Şevki Kıralp, bunun BM kararlarında da yer aldığını anımsattı.

Kıralp “Eğer bir gün her iki taraf da oturur ve Federal çözümden vazgeçtikleri noktasında hem fikir olurlarsa ve bu Birleşmiş Milletler tarafından da kayda geçerse işte o zaman yeni bir çözüm modeli masaya gelebilir. Yeni modelde iki ayrı devlet işte o zaman konuşulabilir. Yoksa mevcut koşullarda iki ayrı devletin konuşulup müzakere edilmesi söz konusu değildir diye düşünüyorum” dedi.

Şevki Kıralp, Kapalı Maraş’ın açılması konusunda ise Maraş’ın bütünlüklü bir çözümün parçası olduğu gerçeğinin unutulmamasını istedi ve açılacaksa en akılcı yolun BM kontrolü çerçevesinde yasal sahiplerinin kullanımında olması gerektiğini ifade etti.

Türkiye ile ilişkilere de değinen Doçent Doktor Kıralp, bu ilişkinin karşılıklı saygıya dayanması gerektiğini söyleyerek “Yaşadığımız coğrafyada Kıbrıs adasının etrafı yangın yerine dönmüşken ve tanınmamışlığımız devam ederek, Türkiye ile ilişkilerin iyi olması her iki taraf için de önemlidir. Ancak bu mutlaka saygıya dayanmalıdır. Eğer bu böyle olursa Kıbrıs konusunda Türkiye’nin dış politikasına da yön verecek duruma geliriz. Uluslararası tanınmışlığı olan Cumhurbaşkanı makamının bu aşamada akılcı ve yapıcı davranması gerekir” diye konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu