Güney KıbrısKıbrısManşetSiyasetToplum

Tarafların kartları masada

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguín, ilk ziyaretini değerlendirdi:

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguín, ilk ziyaretini değerlendirdi:

 CİDDİ GÜVEN EKSİKLİĞİ
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin (BMGS) Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguín, Kıbrıs, Türkiye ve Yunanistan’a yaptığı ziyaretleri değerlendirirken, “Tarafların kartlarını masaya koyduğunu” söyledi. Adaya yaptığı ilk ziyaretin “oldukça tatmin edici” şekilde gerçekleştiğini belirten deneyimli diplomat, “Ortak zemin arayışı, karar vericilerle yapılan görüşmelerde yeni soruların üretilmesine olanak tanıyan dikkatli bir dinlemeyi gerektirir. Doğal olarak her anlaşmazlıkta olduğu gibi, kartlar masaya konuluyor. Birçok kişinin çeşitli müzakere girişimleri sonrasında biriken hayal kırıklığının düzeyi son derece anlaşılabilir bir durumdur. Bu nedenle bir gelecek inşa etmenin temel koşulu olarak, ciddi biçimde eksik olan güveni inşa etmek çok önemlidir” dedi.

BİRÇOK KRİTİK SES VAR
 Holguín, Kıbrıs’taki BM Barış Gücü Sözcülüğü aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, adadaki temaslarında amacının Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk liderlerle ilk teması kurmak ve sivil toplum aktörleri, eski müzakereciler, uluslararası toplum temsilcileri, gençler, akademisyenler ve diğer uzmanları dinlemek olduğunu belirterek, “Farklı bakış açıları, durumun karmaşıklığına dair anlayışımı zenginleştirdi ve dinlemeye devam etmek istediğim birçok önemli kritik ses var” dedi.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ İLE MART’TA
Holguín, bir sonraki Kıbrıs ziyaretini, garantör ülkelerle temasları tamamlamak üzere Mart ayının ilk haftasında Londra’ya yapacağı ziyaretin ardından gerçekleştireceğini belirtti. Holguín, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk liderlerle tekrar görüşmesinin yanı sıra siyasi parti liderleri, ticaret odaları, sosyal ve ekonomik sektör temsilcileriyle buluşmayı umduğunu kaydetti. Holguin açıklamasında ayrıca, “Spekülasyonlardan kaçınmanın” önemli olduğunu belirterek, medyaya, anlayışları ve sabırları için teşekkür etti. Holguín, “İhtiyatlı ve mümkün olan her şeyi paylaşmaya kararlıyım. Bu işi büyük bir heyecan ve kararlılıkla yapıyorum” dedi.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu