EkonomiGenelKıbrısManşet

Tarihinin en düşük değerine inen Türk Lirası, dibe yuvarlanmaya bugün de devam ediyor

Türk Lirası karşısında defalarca rekor kırdığı 7 işlem gününün ardından ilk kez dün hafifçe gerileyen dolar/TL, sabah saatlerinde 9,30’dan yukarıya doğru çıkmaya başladı. Dolar saat 10.30 sıralarında %0.50 artış sınırını geçti.

Kullanıma sunulduğu günden bu yana tarihinin en düşük değerine inen Türk Lirası dibe yuvarlanmaya bugün de devam ediyor. Kurların artışı yine hız kazandı.

Türk Lirası karşısında defalarca rekor kırdığı 7 işlem gününün ardından ilk kez dün hafifçe gerileyen dolar/TL, sabah saatlerinde 9,30’dan yukarıya doğru çıkmaya başladı. Dolar saat 10.30 sıralarında %0.50 artış sınırını geçti.

Euro/TL ve sterlin/TL’de de benzer gelişmeler yaşanıyor. Dün 10.82 civarında kapanan Euro/TL 10.86^yı aşarken, 12.94 civarında kapanan sterlin/TL de 12.87’nin üzerine çıktı.

KKTC piyasasında hakim olan para birimlerinden Euro’nun 10.90’nın üzerine çıkarak 11 TL sınırına yaklaşması ve sterlinin 12.92’nin üzerine çıkarak 13 TL sınırına ulaşması, vatandaşlar tarafından endişe ile takip ediliyor.

Analistler piyasanın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yarın açıklanacak faiz kararını fiyatladığını ancak, yeni gelişmelerin de TL’nin değerine etki ettiğini belirtiyor.

Türkiye piyasasında saat 10.35 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %0.54 artışla 9.3422 seviyesinde, Euro/TL %0.48 artışla 10.8597 seviyesinde, sterlin/TL de %0.45 artışla 12.8748 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 9.38 TL’den, Euro 10.91 TL’den, sterlin de 12.93 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 9.30 TL, Euro’da 10.83 TL, sterlin de 12.85 TL düzeyinde.

Türkiye içinde piyasalarda, kapanışa doğru gelecek olan dış borç stoğu verisi dışında önemli bir verininin bulunmadığı günde yarınki kritik faiz kararı öncesinde döviz kurlarındaki hareketler izlenecek.

Türkiye dışında ise özellikle Avrupa piyasalarından gelecek verilere odaklanacak. İngiltere ve Almanya’dan gelecek enflasyon rakamları yakından takip edilecek.

TC’NİN AB SIKINTISI TL’YE DE VURUYOR

Bu arada, Avrupa Birliği (AB) dün yayımladığı ilerleme raporunda, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik sürecinin ciddi demokratik eksikler nedeniyle “durma noktasına geldiği” değerlendirmesinde bulundu.

Rapor, Türkiye’nin 2005 yılında başlayan tam üyelik sürecinde yayımlanan arasında en eleştirel rapor olarak değerlendirildi. Dışişleri Bakanlığı, AB’nin Türkiye Raporu’na tepki gösterdi.

Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden gerilmesiyle Türk Lirası’nın değer kaybetmesine yol açan nedenlere bir yenisinin eklenmesini de beraberinde getirdi.

TCMB’nin enflasyondaki yukarı yönlü risklere rağmen faiz indirimlerinin devam edebileceği endişesi, indirime karşı çıktığı belirtilen PPK üyelerinin değiştirilmesi ve dolardaki küresel güçlü seyir ile dolar/TL’deki yükselişlerin ana nedeni olarak görülüyor.

TL’deki değer kaybı, TCMB’nin Eylül ayının ilk günlerinde gerçekleşen yatırımcı toplantısında çekirdek enflasyona yönleneceğini ve faiz indirimlerinin yakın olduğu yönündeki sinyalleri ile başlamıştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu