KıbrısManşetSiyaset

Tarihle birlikte geniş tabanlı icraat hükümeti

6 Şubat 2022 tarihine kadar yaklaşık 4 aylık bir zaman dilimi var önümüzde. Bu durumu mevcut hükümetin potansiyelini önümüze koyarak değerlendirecek olursak, 4 ay çok uzun bir süredir siyaset arenasında. Dolayısıyla bu sürecin mevcut hükümetle devam etmesi sağlıklı bir düşünce değildir. O halde Cumhuriyet Meclisi 6 Şubat 2022 tarihine kadar ülkeyi geniş tabanlı bir icraat hükümetine devretmelidir. Ancak bu şekilde 4 aylık süre toplumsal fayda üzerinden ele alınabilir

Başbakan ve UBP Genel Başkanı Ersan Saner’in, bugün Cumhuriyet Meclisi genel Kurulu açılmadan önce siyasi parti başkanlarını toplantıya çağırdığı öğrenildi. Elbette bu girişim erken seçim tarihini netleştirmek açısından yerinde ve doğru girişimdir.

Ersan Saner’in  bu toplantıda erken seçim tarihi olarak 6 Şubat’ı önereceği de belirtildi… Öncesinde hatırlayacaksınız 2022 Nisan zikrediliyordu. Fakat bunun çok uzun bir zaman dilimi olduğunu ve mevcut hükümetin varlığı ile mümkün olamayacağını hepimiz biliyorduk.

Nitekim hükümet de belli ki bunu idrak etmiş durumda. Bu nedenle de önceden verdikleri tarihin yaklaşık 2 ay öncesine yeni bir tarih belirleme çabasına girilmiş.

Muhalefet yeni tarihe nasıl bakar henüz bilmiyorum. Bunu ilerleyen günlerde göreceğiz.

Ve fakat 6 Şubat 2022 tarihinde iktidar ve muhalefet mutabık dahi kalsalar toplumsal menfaatleri göz önüne aldığım zaman 6 Şubat 2022 tarihine kadar yaklaşık 4 aylık bir zaman dilimi var önümüzde. Bu durumu mevcut hükümetin potansiyelini önümüze koyarak değerlendirecek olursak, 4 ay çok uzun bir süredir siyaset arenasında. Dolayısıyla bu sürecin mevcut hükümetle devam etmesi sağlıklı bir düşünce değildir. O halde Cumhuriyet Meclisi 6 Şubat 2022 tarihine kadar ülkeyi geniş tabanlı bir icraat hükümetine devretmelidir. Ancak bu şekilde 4 aylık süre toplumsal fayda üzerinden ele alınabilir. Aksi takdirde 6 Şubat 2022 tarihine kadar mevcut hükümetle devam edilmesi durumunda bu hükümetin seçim odaklı yandaş ve partizanca düşünülmüş icraatlarına devam edeceğini üç aşağı beş yukarı hepimiz kestirebiliriz.. Öyle sanıyorum ki muhalefet partileri de bunun daha farklı bir sonuç vermeyeceğinin idraki içindedirler.

Kaldı ki erken seçim mevcut azınlık iktidarının  yanlış yönetimlerinin bir sonucu olarak ihtiyaç haline geldi. Dolayısıyla bu şekilde 4 ay daha geçirilecek bir yapıdan bahsediyorsak bunun toplumsal fayda sağlayacağı düşüncesi ile bağdaşmayacağını biliyoruz.

İşte tam da bu nedenle 6 Şubat 2022 tarihinde mutabakat sağlanırsa ve bu süreyi de mevcut hükümetin devamı yönünde bir yaklaşım sergilenir ise  bunun erken seçime dair  çok da bir anlam ifade etmeyeceğini söylemek mümkün.

Neden mümkün?

Bu anlamda sıralayacağım çok konu var.

Fakat sadece birini yazarak tek örnekle durumun ciddiyetini kavramanızı umuyorum.

Mevcut hükümet yasa, tüzük ve hukuk kavramlarına maalesef uzak.

Dolayısıyla bir devlet yönetiminde tartışmasız olması gereken ilkeler  dışında el yordamı keyfi bir anlayış ile  kendilerine hareket alanı yaratmışlar. Bu ahval içinde her gün onlarcasına yeni vatandaşlık veriyorlar. Bu onlarcası hafta içinde yüzlercesine, ay içinde binlerce

yeni vatandaşa dönüşüyor..

Ülkenin diğer alanlarda ve özellikle de  eğitimde, ekonomide yaşadığı belirsizliklere hiç girmiyorum bile…

Diğer Haberler

Başa dön tuşu