EkonomiGenelKıbrısManşet

Tarihte görülmemiş bir ekonomik çöküş

KAMUSEN, KTAMS, KAMU-İŞ, KTÖS ve KTOEÖS, ‘hayat pahalılığını’, ‘artan suç oranlarını’, ‘önlenmeyen kontrolsüz göçü’ ve ‘vergi affı’nı protesto etti

VATANDAŞLARDAN EYLEME DESTEK

“Hırsızlığa, Adaletsizliğe, Yoksullaşmaya Son, Susmayacağız” ve “Servetleriniz Emeklerimizden Çaldıklarınızdır” ve “Boş Tencerenin Düşüremeyeceği İktidar Yoktur” yazılı pankartlar açılan eyleme vatandaşlar da katılarak destek verdi. Başbakanlık Kavşağının dört farklı noktasında toplanan eylemciler, “Birlik, Mücadele, Dayanışma”, “Susma Sustukça Sıra Sana Gelecek”, “Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam”, “Göç Yasasına Hayır Göç Yasasına Dur De” sloganları da attı.

MAVİŞ: VATANDAŞIN SEPETİ BOŞ

KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş konuşmasını, sembolik olarak “vatandaşın sepeti” ile yaptı. İstatistik Kurumu’nun rakamlarını eleştiren Maviş, “Temel gıdaya ulaşım, barınma, korunma zor. Sepette pahalılık, sepette borç var, sepette vergi var” dedi. “Bu zamlar birilerini zengin ediyor. Hepimiz yoksulluğa doğru itilmek isteniyoruz” şeklinde konuşan Maviş, “Sepetten, vatandaşa tencereye taşı koyup pişirmek kaldı” diyerek, sepeti boş bırakanların utanması gerektiğini söyledi.

SERDAROĞLU: ÜLKE KONTROLSÜZ NÜFUS ARTIŞINI KALDIRAMAZ

“Halkımız artık sendikalara dikkat etsin, sendikaların yapacağı eylemlere yavaş yavaş destek vermeye başlasın” diyen Serdaroğlu, “hâlâ pandemi bahane edilerek, milyon dolarların bağışlanmasını” eleştirdi. Yabancılara ve yatırımcılara karşı olmadıklarını dile getiren KAMU-İŞ Başkanı Ahmet Serdaroğlu, ancak altyapı yetersizliği nedeniyle ülkenin kontrolsüz nüfus akışını kaldıramayacağını kaydetti.

BENGİHAN: BİZ HALKIMIZ İÇİN GAİLE ÇEKİYORUZ

Ekonomik krizin giderek derinleştiğini ifade eden KTAMS Başkanı Güven Bengihan, halkın alım gücünün gerilediğini, küçük bir azınlık dışındaki tüm kesimler için hayat şartlarının ağırlaştığını dile getirdi. “Kıbrıs Türkler olarak tarihte görülmemiş bir ekonomik çöküşle karşı karşıyayız” diyen Bengihan, sağlıklı ve dengeli beslenme bir yana karın tokluğunu bile sağlayamayan insanların sayısının hızla arttığını söyledi. “Sizin umurunuzda olmayabilir ama bizler halkımız için, ülkemiz için gaile çekiyoruz. Halkımızın günden güne yoksullaşması, yok oluşa sürüklenmesi karşısında sessiz kalmayacağız” diyen Bengihan, “Çocuklarımıza yaşanası bir ülke bırakmak için her koşulda mücadele edeceğiz” dedi.

T&T’YE BAĞIŞLANAN 59 MİLYON EURO’LUK VERGİ

Bakanlar Kurulu kararı ile T&T şirketine 59 milyon Euro vergi bağışlandığını” ifade eden Bengihan, bu rakamın yaklaşık 2 milyar TL’ye karşılık geldiğini belirtti. “Bu rakam 36 milyar TL olan 2023 yılı bütçesinin 1/18’i kadardır” diyen Bengihan, “Bunun yanında 2023 yılı için öngörülen toplam kurumlar vergisinin yüzde 78’ine, toplam harçların yüzde 95’ine, toplam sosyal yardım maaşlarının 5 katına, öğrenci burslarının 13 katına denk gelmektedir” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu