DünyaEkonomiGüney KıbrısKıbrısManşetPolisiye – AdliSiyasetToplumYemek

Tarım Bakanı Kadis, hellim üreticilerini PDO ihlalleri konusunda uyardı

Güney Kıbrıs Tarım Bakanı ile uzlaşı sağlanmazsa korumalı menşe tanımı (PDO) kapsamındaki Hellim spesifikasyonlarının AB'nin Tarımsal Gıda Dolandırıcılık Ağı ile ilgili daha fazla ihlalini başsavcıya ve ayrıca mahkemeye bildireceğini açıkladı.

Çeviri – Meyil Avcan

Güney Kıbrıs Tarım Bakanı Kostas Kadis bugün hellim üreticilerini, kendisinin uzlaşma önerisini kabul etmemeleri halinde, korumalı menşe tanımı (PDO) kapsamındaki Hellim spesifikasyonlarının AB’nin Tarımsal Gıda Dolandırıcılık Ağı ile ilgili daha fazla ihlalini başsavcıya ve ayrıca mahkemeye bildireceği konusunda uyardı.

Meclis’te konuşan Kadis, çiftçilere ve üreticilere son bir çağrıda bulunarak, çabalarının, PDO kapsamında Hellim’in seri üretimine izin vermeye yönelik olduğunu belirtti.

Bakan ayrıca koyun ve keçi çiftçilerine süt üretimini 2024 yılına kadar artırabilmeleri için destek sözü verdi.

Milletvekilleri, yetersiz kontroller nedeniyle toplu Hellim üretiminin henüz başlamadığını ileri sürerken, Kadis, bunu peynir üreticilerinin ticari markaya kendi yasal yorumlarını yapmalarına bağladı.

Hellim geçen Nisan ayında PDO statüsünü aldı ve bu statüdeki üretimi geçen Ekim ayında başladı.

Ancak üreticiler, koyun ve keçi sütünün Kıbrıs’ın en çok ihraç edilen ikinci ürünü olan koyun ve keçi sütünün büyük miktarlarda ihraç etmeye devam etmelerine izin vermeyecek kota ile diğer özellikleri karşılama yeterliliği konusunda bir dizi sorunla karşılaştıklarını iddia ediyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu