KıbrısManşet

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Oğuz, üretimle ilgili açıklamalarda bulundu

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, hayvancıların biriken sorunlar nedeniyle eylem yaptığını, eylemlerinde de haklı olduklarını belirtti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, üretimle ilgili açıklamalarda bulundu.

Hayvancılığı sadece ‘hayvana bakım’ olarak görmemek gerektiğinin altını çizen  Oğuz, arpayla ilgili dünyada uygulanmayan sübvanse yaptıklarını kaydetti. Aile geçindiren insanlar olduğunu, ihracat konusunda da büyük yatırımlar olduğunu belirten Oğuz, hellim tesciliyle ilgili de AB çalışmaları olduğunu söyledi. Oğuz, “Hayvancılığı aşağıya indirgememek gerekiyor.” dedi.

“MALİYET FİYATLARI ARTTI, ELEKTRİĞE DE ZAM GELDİ”

Hayvan yeminde kullanılan soya ve mısırın fiyatının yükseldiğine işaret eden Oğuz, maliyet fiyatlarının arttığını, bunun üzerinde bir de elektrik zammı geldiğini ve üreticinin etkilendiğini söyledi.

“ÜRETİCİLER, ENERJİ ANLAMINDA DESTEKLENMELİ”

Hayvancılar ve üreticilerin enerji anlamında desteklenmesi gerektiğini belirten Oğuz, “Tarımsal üretimde su olmazsa üretim olmaz. Suda da elektrik en büyük girdi maliyetidir.” dedi.

Hayvancılarla görüş alışverişinde bulunduklarını, girdi maliyetlerinin pahalı olması sonrası, üreticilerin de ürettiklerini pahalı yapmayı talep ettiğini ifade eden Oğuz, dengede gidilmesi gerektiğini belirtti.

“EK BÜTÇEYİ BEKLİYORUZ”

Bütçye işaret eden Oğuz, bütçenin 3’te 2’sinin arpayla ilgili teşviğe gittiğini belirterek, ek bütçeyi beklediklerini kaydetti. Tarımsal üretimin öneminin bir kat daha arttığını söyleyen Oğuz, 3-3.5 aylık hububat stoklarının olduğunu belirtti.

Rusya- Ukrayna savaşı nedeniyle dövizin ve buğday fiyatlarının yükseldiğine işaret eden Oğuz, hayvansal üretim anlamında arpanın da temel girdi olduğunu ifade ederek, arpadaki, sıkıntının nereden kaynaklandığını açıkladı:

“Daha önceden bir ihale var; ancak savaştan dolayı Ukrayna ve Rusya’dan gemilerin gelememesi dolayı bir sıkıntı oldu. Bu konuda da Türkiye Tarım Krediler Kooperatifi ile görüştük. Yaklaşık 4 bin 700 tonluk arpa stoku gerçekleştirdik. Önümüzdeki günlerde gelecek. Bekleyip, göreceğiz. Amacımız hasata kadar hayvancımızı arpasız bırakmamak.”

“HAYVANCILAR EYLEMLERİNDE HAKLI”

Hayvancıların biriken sorunlar nedeniyle eylem yaptığını söyleyen Oğuz, hayvancıların eylemlerinde haklı olduğunu belirtti. Bakanlık olarak görüşmeye açık olduklarını ifade eden Oğuz, sektörün sorunlarının çözülmesi gerektiğini belirtti.

“ELİMİZDEN GELDİĞİ KADAR SORUNLARI ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Maliye Bakanlığı görevinde bulunduğu sürece, tarım sektöründeki sıkıntıları bildiği için sektörle ilgili yapılabilecekleri maksimum seviyede yapmaya çalıştıklarını ifade eden Oğuz, şu anda da çalışmaların sürdüğü, ellerinden geldiği kadar da sorunları çözmek için çalıştıklarını belirtti.

Kaynak: Kıbrıs Postası

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu