GenelKıbrısManşetToplum

Taşkent Doğa Parkı’ndan “yılanları öldürmek çözüm değildir” paylaşımı!

Taşkent Doğa Parkı, sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımda Kıbrıs engereği (gufi) yılanının ekosisteme olan önemine vurgu yaparak halkı bilgilendirdi.

Taşkent Doğa Parkı, sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımda Kıbrıs engereği (gufi) yılanının ekosisteme olan önemine vurgu yaparak halkı bilgilendirdi. Geçen ay 7 tane yaralı Kıbrıs engereğinin Yaban Hayat Hastanesine getirildiğine dikkat çekildi. Tedavisi tamamlanan hayvanların doğaya geri bırakıldığının altı çizildi.

Taşkent Doğa Parkı yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi;
Geçen ay, yedi tane Kıbrıs engereği (Gufi) (Macrovipera lebetina) Yaban Hayat Hastanesine getirildi. Köylerden, kasabalardan, turistik yerlerden veya insan temasından uzakta, ait oldukları yere, doğaya geri bırakıldılar.
Yılanlar, başka hiçbir hayvan türünde olmadığı kadar büyüleyici ve farklı duygular hissettirirler. En nefret edilen ve korkulan hayvanlardan biri olarak, insanlar “tek iyi yılanın ölü yılan olduğuna” inanırlar; ve bu da yılanları savunmasız kılar.
“ENGEREKLER, YAŞADIKLARI EKOSİSTEMDE ÖNEMLİ BİR UNSURDUR”
Engerekler, yaşadıkları ekosistemde önemli bir unsurdur. Yırtıcı hayvanlar olarak, besin zincirinin en üstünde yer alırlar, bazen zararlı olarak kabul edilen türleri (örneğin kemirgenler) yerler ve yetişkin kara yılan gibi diğer daha büyük türlerin menüsünde yer alırlar.
Yüzlerce yıldır insanlar tarafından zulme uğradıkları için Kıbrıs’ta öldürülen yılanların sayısı çok fazla görünüyor. Doğal ortamların değişiminden ve karayolu trafiğinden kaynaklı artan antropojenik baskı, gufi için başka bir doğrudan tehdittir.
“ÇOĞU ISIRIK, HAYVANIN ÜZERİNE BASILARAK GERÇEKLEŞİR”
Yılanlar genellikle insanlar için çok az tehdit oluşturur veya hiç tehdit oluşturmaz ve karşılaşılırsa geri çekilir, ancak tehdit edildiğinde savunmaya geçebilir. Çoğu ısırık, yanlışlıkla hayvanın üzerine basılarak gerçekleşir.
Doğada uygun kıyafetler giymek, yürüyüş parkurlarını takip etmek ve dikkatli olmak ısırılmamak için en iyi yöntemlerdir.

“YARALI VEYA MAHSUR KALMIŞ BİR HAYVAN BULDUĞUNUZDA; YABAN HAYAT DESTEK HATTI 1190 ARAYIN”

Bir binada yaralı veya mahsur kalmış bir yılan bulursanız, onu yakalamaya veya öldürmeye çalışmayın; Yaban Hayat Destek Hattımızı 1190 arayın, kurtarma ekibi size yardımcı olacaktır.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu