KıbrısManşet

Tatar: Döviz kurundaki gelişmeleri takip edeceğiz

Başbakan Tatar, döviz krizi konusunun Bakanlar Kurulu'nda enine boyuna tartışılacağını ve hemen karar almak yerine bir kaç gün döviz kurundaki gelişmeleri takip edeceklerini belirtti

Meyil Avcan

Başbakan Ersin Tatar, Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde açıklamalarda bulundu.

Döviz krizinin yanı sıra, yeni hastane projesi, Kapalı Maraş ve bir çok konuya değinen Başbakan Tatar, döviz krizi konusunun Bakanlar Kurulu’nda enine boyuna tartışılacağını ve hemen karar almak yerine bir kaç gün döviz kurundaki gelişmeleri takip edeceklerini belirtti.

Başbakan Tatar’ın Bakanlar Kurulu öncesi yapmış olduğu açıklaması şöyle:

“-Son günlerde dövizin çıkışı halkımızda bir endişe yarattı. Biz de bunu takip ediyoruz. 2021 yılı bütçesiyle ilgili Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu’nun verdiği bilgiler ve Ankara teması sonrasında pandemi döneminde da oluşan maliyeyle alakalı gelişmeler normalleşme sürecinde çok daha büyük bir tahribatın meydana geldiğini yaptığımız çalışmalarda hem kamu hem emeklilerin yapılan kesintilerinin 2 tanesi ödendi.

-Türkiye’nin 2021 bütçesine ne gibi kaynak sağlayacağı konusu gündemimizdedir. KKTC’deki refahı koruyabilmemiz için kaynağa ihtiyacımız vardır. Bunların şu an görüşülmekte olduğunu ve takibin yapılması gerektiğini belirtmek isterim.

-Gerek turizm gerekse öğrencilerin geri gelmesi için doğru mesajlar verilmektedir. YÖK’le yapılan istişarelerde hükümet gerekli girişimi yapmıştır. Normalleşme devam ederek 2021’e yönelik tahmin ve öngörüleri yapmak o kadar kolay değildir. Bugünün konusu döviz meselesiydi. Ne gibi karar üretileceğini ifade etmem doğru olmaz. Görüşler alındıktan sonra Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda değerlendirilmektedir. Durumun ciddiyeti ortadadır.

-TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 100 yataklı hastane yapılması için çalışmalar başladı. Hükümet olarak bizim çalışmalarımız sürüyordu ama proje aşamasında onay da gerektiği için hala proje aşamasında olduğu ortadadır. İhtiyaç olursa Ayaktan Tanı Merkezi’ne 50 yataklı hastane yapılacak. Sağlık Bakanlığı da oraya ziyaret edecek. TC’nin talimat verdiği 100 yataklı hastanenin uzmanların verdiği bilgiye göre 500 yataklı full donanımlı devlet hastanesinin yan tarafına yapılacağı belirtildi. Nejat British College’in oraya BRT’nin üzerine o alana 100 yataklı kendi ameliyathanesi olan pandemi hastanesinin yapılması için talimat verildi. Çalışmalar önümüzdeki hafta başlayacak. Başka salgınlar içinde salgın hastanesinin olması bizim için önemlidir.

-Bugün sabah yeni eğitim yılının başlaması noktasında Girne’de ziyaret ettiğimiz ve adının Mustafa Çağatay İlkokulu olarak isimlendirdiğimiz okulu ziyaret ettik. Tebrik etmek istiyorum. 300’den fazla öğrenci 1 Eylül itibariyle öğrenim yılına başlayacak.

-Pazartesi sabahı İskele’de son 10 yıldır orada bulunan Maarif Koleji’yle ilgili başka binada eğitim gören öğrencilerin önümüzdeki sene eğitimlerine devam edecekleri okulun temeli atılacak.

-Maraş açılımı; hükümet ezberi bozdu ve 46 yıldır kapalı kalan Maraş’ın geçmişte yapılan tüm spekülasyonlara rağmen iadesinin söz konusu olmadığı ve üzerinde bulunan otel ve konutlarla ilgili başvurular taşınmaz mal komisyonunda mevcuttur. Yakın zamanda yerleşime açılması ve mülk haklarına riayet etmeksizin eski sakinlerine geri verilecek ve ülkemize kazandıracağı turizmde uluslararası bir marka olarak açılması KKTC’ye çok şey kazandıracak.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu