GenelGüney KıbrısManşet

Tatar-Hristodulidis görüşmesi Rum basınında

Rum Yönetimi Lideri Nikos Hristodulidis, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’la dün gerçekleştirdiği gayrı resmi görüşmede “Kıbrıs sorununa ilişkin eylemlerin BM çerçevesinde yapılması gerektiği” mesajını verdi.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in dün BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Colin Stewart eşliğinde gerçekleştirdikleri görüşmeye geniş yer verdiler.

Gazete: “Çerçeve İçerisinde ve Esassız – Uzlaşılmış BM Çerçevesi Dahilinde Eylemler” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından yer verdiği haberinde, yeni seçilen Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in dün Cumhurbaşkanı Tatar’la gerçekleştirdikleri görüşmede, “Kıbrıs sorununa ilişkin faaliyetlerin BM çerçevesi içerisinde olması gerektiğini söylediğini” yazdı.

Habere göre Hristodulidis, Kıbrıs sorunundaki çıkmazın aşılması ve müzakerelerin yeniden başlaması için ortaklaşa çalışmaya hazır olduklarını da Tatar’a iletirken, “Tatar’ın, deprem konusunda işbirliği yapılması şeklindeki önerisine karşılık ise bu işbirliğinin krizlerin yönetimi teknik komitesi aracılığıyla olması gerektiğini” savundu.

Gazete, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Colin Stewart’ın ikametgahında gerçekleşen görüşmede “beklemediği bir şey duymadığını” belirtirken buna karşın temasların devam etmesi yönündeki isteğini de göstererek, Tatar’ı eşiyle birlikte sosyal bir görüşmeye de davet ettiğini aktardı.

Hristodulidis ise görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, “günlük konulara ve özlü konulara ilişkin genel bir görüş alışverişi gerçekleştirdiklerini, müzakere olmadığını” belirterek “hedefin müzakerelerin yeniden başlaması olduğunu, önümüzdeki dönemde yapılacak bir düzü buluşmayla bunun mümkün olmasını umut ettiğini” dile getirdi.

“Mevcut durumun Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler için çözüm teşkil edemeyeceğini Tatar’a ilettiğini” vurgulayan Hristodulidis, “müzakerelerin yeniden başlaması için çalışmaya hazır olduğumu da ifade ettim” şeklinde konuştu.

Çıkmazın aşılması için mümkün olan her şeyi yapmaya hazır olduğunu dile getirdiğini de ifade eden Hristodulidis, “egemen eşitliği kabul edip etmediği” şeklinde yöneltilen bir soruya karşılık ise, “Kıbrıs Rum tarafı için egemen eşitlik tartışmaya açık bir konu değildir” yanıtını verdi.

Hristodulidis, “Kıbrıs Rum tarafının bu konudaki görüşünün daha önce de ifade edildiği şekliyle devam ettiğini, egemen eşitliğin hiçbir koşulda kabulünün söz konusu olamayacağını” vurguladı.

Hristodulidis ayrıca, “teknik komitelerin veya Güven Yaratıcı Önlemlerin Kıbrıs sorununun çözümünün alternatifi olarak işleyemeyeceğini” de sözlerine ekledi.

Politis gazetesi ise konuya ilişkin haberini: “Hiçbir İlerleme İşareti Yok – İlk Temas İyi, Ancak Diğerlerinin Aynısı” başlıkları altında geniş yer verdiği haberinde, dünkü Tatar-Hristodulidis görüşmesinin “gerçekte var olan ve herkes tarafından ve özellikle de BM tarafından bilinen bir gerçeği; şu anda müzakereler için hiçbir zeminin var olmadığını doğruladığı” yorumunda bulundu.

Hristodulidis’in görüşme sonrasında “Sn. Tatar’ın Kıbrıs sorununa ilişkin, ki bunları kamuoyuyla da paylaşıyor, beklemediğim bir şey duymadım” şeklinde açıklamada bulunduğunu, Cumhurbaşkanı Tatar’ın ise bu açıklamayı doğrularcasına “Sadece egemen eşitliğimizin kabul edilmesi durumunda resmi müzakerelere başlayacağımızı yineledim” dediğini aktaran gazete, Hristodulidis’in ayrıca, Güven Yaratıcı Önlemleri (GYÖ), Kıbrıs’ta mevcut ortamın, müzakerelerin yeniden başlamasına yardımcı olacak şekilde değişmesine katkı koyacak bir unsur olarak da görmediğini yazdı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Alithia: “Uçurum Doğrulandı – Dünkü Gayrı Resmi Hristodulidis-Tatar Görüşmesinden Hiçbir Sonuç Çıkmadı”.

Haravgi: “Tatar-Hristodulidis Öze İnmediler – Genel Görüş Alışverişi, Depremler ve Gündelik Konulara İlişkin Görüşme”.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu