Güney KıbrısKıbrısManşetToplum

Tatar: “Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa ancak iki devletli bir modele onay vereceğiz”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa ancak iki devletli bir modele onay vereceğini ve bu yolun geri dönüşünün olmadığını belirterek, “Tek çıkış yolu egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüdür” ifadelerini kullandı

Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile olan ilişkileri hakkında açıklamalarda bulundu.

“ANASTASİADİS’İN GÖREV SÜRESİ BİTECEĞİ İÇİN BİR GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ile sosyal bir yemekte buluşacaklarını hatırlatan Tatar, “Tarihi belli değil ama Anastasiadis’in görev süresinin bitiyor olması sebebiyle bir görüşme gerçekleştireceğiz” dedi.

Ersin Tatar, şu anda temsil ettikleri ‘iki eşit egemen devlet’ üzerinden yürütülen siyasetin daha da kökleşmekte olduğunu gördüğünü belirtti.

Güney Kıbrıs’ın öngördüğü federal sistemde eşitliğin olmadığını kaydeden Tatar, “Güney’de öngörülen sistem çoğunluğun azınlığı zaman içinde yöneteceği bir duruma getirecek” ifadelerini kullandı.

“TEK ÇIKIŞ YOLU EGEMEN EŞİTLİK VE EŞİT ULUSLARARASI STATÜDÜR”

Tatar, tek çıkış yolunun ‘egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü’ olduğunu söyleyerek, “Egemen eşitliğimizin kabul edilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

KKTC’nin Türk Devleti Teşkilatı’na (TDT) gözlemci üye olarak kabul edilesini de değerlendiren Tatar, “Bizim için son derece önemli adımdır. Üye olarak uluslararası düzeyde kıdem kazanmış oluyoruz” açıklamasında bulundu.

Tatar, geçmişte KKTC’nin her türlü hakkının ihlal edildiğini ifade ederek, “KKTC bir gerçektir. Varlığımız yegane amacı devletimizin güçlendirilmesi ve tanınmasıdır” dedi.

“KIBRIS’TA BİR ANLAŞMA OLACAKSA ANCAK İKİ DEVLETLİ BİR MODELE ONAY VERECEĞİZ”

Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa ancak iki devletli bir modele onay vereceğine vurgu yapan Tatar, “Bunun geri dönüşü yoktur” ifadelerini kullandı.

Tatar, yeni siyasetimiz gecikmeli olarak gündeme geldiğini dile getirerek, “İki bölge arasındaki dengesizliğin ortadan kalkması için bu duruşumuzdan taviz veremeyiz” diye konuştu.

İleride anlaşma olabilmesi için iki tarafın da gelişmiş ve kalkınmış olması gerektiğine değinen Tatar, “Bize bu konuda uluslararası camiada hak veriliyor” açıklamasında bulundu.

KAPALI MARAŞ KONUSU…

Cumhurbaşkanı Tatar, Kapalı Maraş konusunda yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kapalı Maraş açıldıktan sonra 1 milyona yakın insanın ziyaret ettiğini kaydeden Tatar, “KKTC’nin egemenliği altında Kapalı Maraş açılmıştır” dedi.

Tatar, Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin (Evkaf) Kapalı Maraş’taki hakkı ve hukukunun önemli olduğunu söyleyerek, “O bölgedeki mal ve mülk Evkaf’a aitti” ifadelerini kullandı.

“MAL VE MÜLK KONUSUNDA YAŞANAN SIKINTIYA ÇARE BULUNACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Maraş’ta mal ve mülk meselesinde biraz sıkıntılı konular olduğunu ifade eden Tatar, “Zaman içerisinde bu konulara çare bulunacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Tatar, yerel seçim öncesindeki propaganda sürecinde ‘seçime müdahale ettiği’ yönündeki iddialara da yanıt verdi.

Propaganda döneminde tarafsızlığını koruduğu ve kalabalık etkinliklere gitmediğini kaydeden Tatar, “Bu konuda acımasız eleştirilere maruz kaldım” açıklamasında bulundu.

“BELEDİYE SEÇİMLERE MÜDAHALE ETTİĞİM İDDİASI DOĞRU DEĞİLDİR”

Ersin Tatar, belediye seçimlere müdahale ettiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve bunun doğru olmadığını söyledi.

Hükümetin bozulacağı veya kabine değişikliği olacağı yönündeki söylemlerle ilgili de açıklama yapan Tatar, “Bana böyle bir duyum gelmedi” dedi.

Ersin Tatar, ilerleyen günlerde Başbakan Ünal Üstel’in Ankara’ya gideceğini ve bunun planlaması yapıldığını belirtti.

“TÜRKİYE İLE İSTİKRARLI BİR ŞEKİLDE ÇALIŞAN BİR HÜKÜMET VAR”

Bu yıl Nisan ayına kadar Türkiye ile KKTC arasında 2023 Yılı Mali ve İş Birliği Protokolü’nün imzalanacağına değinen Tatar, “Türkiye ile istikrarlı bir şekilde çalışan bir hükümet var” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Erhürman’ın yerel seçim değerlendirmesinde söylediği ‘Yeni siyaset bu seçimlerde duvara tosladı” ifadelerini değerlendiren Ersin Tatar, “Yerel seçimlerden bu mesaj çıkmaz. Bu değerlendirmeyi doğru bulmuyorum” diye konuştu.

Tatar, vatandaşların Kıbrıs sorununun çözümü noktasındaki düşüncesinin Cumhurbaşkanlığı seçiminde gündeme geldiğini ifade ederek, “Yerel seçimlerde kişiye de oy verilir. O yüzden yerel seçimler bu konuda gösterge değildir” açıklamasında bulundu.

Kaynak: Kıbrıs Postası

Diğer Haberler

Başa dön tuşu