KıbrısManşet

Tatar: Kıbrıs’ta egemen eşitlik temelinde bir anlaşmadan yanayız

Acil şekilde, TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın davetlisi olarak Ankara'ya giden ve Fuat Oktay'la görüşme gerçekleştiren Başbakan Ersin Tatar, görüşme sonrası Oktay'la birlikte kameraların karşısına geçti

GIYNIK CANLI TAKİP

Acil şekilde, TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın davetlisi olarak Ankara’ya giden ve Fuat Oktay’la görüşme gerçekleştiren Başbakan Ersin Tatar, görüşme sonrası Oktay’la birlikte kameraların karşısına geçti.

Başbakan Ersin Tatar’ın açıklamasından satır başları şu şekilde: 

  • KKTC’de pandemi yönetimi devam ediyor. Vakalar bayağı azaltılmış vaziyette. Öğrencinin KKTC’ye dönmesi çok önemli. KKTC, öğrencileri bekliyor. Bizim tercihimiz yüz yüze eğitimin devam etmesidir. Online eğitim açıklaması yapan üniversitelerle görüştük. Özellikle Türkiye’den öğrencilerimizin ülkeye dönüp eğitimlerini yapabilmesi için bizim için çok önemlidir. Bizim ekonomimizin lokomotif sektörü turizm ve yükseköğrenimdir. Öğrenciler bizim evlatlarımızdır. Öğrencilere çok iyi bakmalıyız. Biz de bir Türk Cumhuriyetiyiz.
  • Önemli davalarında Azerbaycan halkına başarılar diliyorum.
  • Pandemi hastanesi Türkiye’nin katkılarıyla 1 ayda yüzde 45’i tamamlandı. Katkılarınız için teşekkür ederim. Tam donamımlı yüz yataklı bir hastanemiz Lefkoşa’ya kazadırılacak. Sayın Erdoğan’a ve sizlere teşekkür ediyorum.
  • 2020 yılının Mayıs ayında imzaladığımız 2.3 milyar TL’lik paketin 750 milyon liralık kısmı tamamlandı. 117 milyon TL’lik katkı daha yarın sabah itibariyle Kuzey Kıbrıs maliyesinde olacak.
  • Şu anda bütçe çalışması içerisindeyiz. 2021 yılının bütçesinin kurgulanması için çalışıyoruz. Pandemiden dolayı bazı sıkıntılarımız var bunların detaylarını da görüşeceğiz.
  • Bu davet için çok teşekkür ediyorum. Su temin projesi çok önemlidir. Türkiye’den gelen su büyük bir nimettir. 5 yıllık sürede 2015 yılında su akmaya başladı. Ocak 2020’ye kadar bu su aktı ve Kıbrıs halkına büyük hizmet verdi. Ocak 2020’den beridir o suyu bekliyoruz. Çok zor şartlarda tamirat işlemi yapılıyor. Suyun değerini çok iyi biliyoruz. Büyük bir özlemle suyu bekliyoruz. Hava şartlarına rağmen önümüzdeki haftaya kadar çalışmalar tamamlanarak su yeniden akacaktır.

Fuat Oktay: Hastaneyi yapacağız dedik yaptık suyu da yeniden kazandıracağız dedik ve günleri sayıyoruz.

Tatar: Türkiye’nin desteğiyle KKTC’deki tüm sıkıntıları aşacağız. Pandemi dönemi tüm dünyada olduğu gibi bizleri de yordu. Ama bu sıkıntıları da aşacağız.

Doğu Akdeniz’deki haklarımız ve çıkarlarımız. Mavi vatan mücadelesinde, bir aktör olarak yer almamız Kıbrıs Türk halkı için de gurur meselesidir. Kıbrıs meselesini ilgilendiren bir meseledir bu. Kıbrıs’ta bir egemenlik kavgası vardır. Kıbrıs Türk halkı egemen eşitlik temelinde bir anlaşmadan yanadır. Artık federal temelde bir anlaşma mümkün değildir. Doğu Akdeniz’deki gelişmelere de bağlı olarak kendi devletimize sahip çıkarak, Türkiye ile iyi ilişkiler çerçevesinde mücadelemizi sürdüreceğiz. Türkiye’nin Kıbrıs’taki garantörlüğü asla sulandırılamaz.

Fuat Oktay: TC ile KKTC’nin birlikte çalıştığı sıkı bir yumruk olduğu sürece aşamayacağı problem yoktur. Bu sıkı işbirliği içerisinde inşallah 2021 bütçesinin teknik çalışmaları da devam edecektir” diyerek.Ersin Tatar’a dönüş yolculuğunda iyi yolculuklar diledi. Ersin Tatar’ın bu akşam ülkeye geri döneceğini açıkladı

Diğer Haberler

Başa dön tuşu