DünyaKıbrısManşetToplum

Tatar, New York ziyareti öncesinde Bakanlar Kurulu’nu bilgilendirdi

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, New York ziyareti öncesinde Bakanlar Kurulu’nu, Kıbrıs konusunda bilgilendirdi

Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar başkanlığında toplandı:

“Rum yönetiminin egemenliğini KKTC’ye yayacak önerilerinin kabul edilmesi mümkün değildir”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, katıldığı Bakanlar Kurulu toplantısında bakanlara, Kıbrıs sorunu ve son gelişmeler ile ilgili yaptığı değerlendirmeler hakkında bilgi verdi. Cumhurbaşkanı Tatar’a Başbakan Ünal Üstel de eşlik etti.
Özellikle New York öncesinde Kıbrıs konusunda istişarede bulunduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, 8 Eylül’de de Cumhuriyet Meclisi’nde milletvekillerine bilgi vereceğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Tatar, Güven Artırıcı Önlemlere işaret edip Kıbrıs Türk tarafı olarak ortaya koydukları yeni siyaset çerçevesinde Rum yönetiminin KKTC’ye yönelik pozisyon belirlemesine izin vermeyeceklerini belirtti.
KKTC olarak BM tarafından alınan kararların tarihi sürecini yitirdiğini ve artık BM parametreleri dışında iki eşit egemen devlet temelinde bu sürecin yürütülmesi gerektiğini düşündüklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin de buna tam destek verdiğini vurguladı.
Bu aşamada federal temelde bir çözümün artık olamayacağını ve Rum yönetiminin egemenliğini KKTC’ye yayacak önerilerini kabul etmeyeceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, bölgede oluşan yeni dengelerin, Kıbrıs Türk tarafının yeni siyaseti açısından da büyük önem taşıdığını kaydetti.
Kıbrıs konusunda milletvekillerine de son gelişmeleri aktaracağını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Bakanlar Kurulu’nda tartışılan diğer konularla ilgili bilgi verdi.

“Yerel yönetimlerin idari yapılarının güçlendirilmesi ile birlikte hizmet kalitesi artacaktır”
Belediyelerin birleştirilmesi ile ilgili yasa hakkındaki değerlendirmeleri de bakanlar ile paylaştığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, bakanları tebrik ederek belediyelerin birleştirilmesini öngören yasada personel ve toplu iş sözleşmesine ilişkin hakların tam ve eksiksiz düzenlendiği, tüzel kişilikleri kaldırılacak belediyelerin birleştirme işlemleri tamamlanana kadar mevcut tüzel kişiliklerini ve hukuki varlıklarını aynen koruyacaklarına ilişkin kuralların yerini koruduğunu belirterek halîhazırda yürürlükte olan 51/1995 sayılı Belediye Yasası kuralları incelendiğinde önceki dönemlerde de yasa koyucunun hizmet verimliliğini artırmak ve kamu yararına binaen belediyelerin birleştirilmesi veya kaldırılması yönünde irade ortaya koyduğu tespit edilmiş olup Anayasa kuralları ve Anayasa’nın özellikle 119’uncu maddesi kurallarına aykırılık teşkil etmediğine dikkati çekti.
Yerel yönetimlerin idari yapılarının güçlendirilmesi ile birlikte hizmet kalitesinin artırılacağına inanç belirten Cumhurbaşkanı Tatar, bu konudaki görüşlerini ilettiğini söyleyerek ülke için hayırlara vesile olmasını diledi.
“Büyük reform gerçekleştirildi, irade ortaya kondu, Başbakan Ünal Üstel’i tebrik ederim” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, verimlilik ve hizmet anlayışının da artacağını söyledi.
KIB-TEK konusundaki görüşlerini de paylaştığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, akaryakıt ihalesinin sonuçlanması ve yol haritasının planlanması gerektiğini söyledi ve maliyetlerin ülke için önemine işaret ederek sürecin titiz, şeffaf bir şekilde yürütülmesi gerektiğini kaydetti.
Konya temasları öncesinde Ankara’ya yaptığı ziyarette KKTC gençlerinin İslamî Dayanışma Oyunları’na katılamamasına üzüldüğünü ve orada gerekli temasları yaptığını da ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar; “Gençlerimizin ileride bu müsabakalara nasıl katılabileceğini değerlendirdik, gerekli çalışmaları yaptık. Bu sıkıntıların, haksızlıkların aşılması için Türkiye Cumhuriyeti ile birlik ve beraberlik içinde bu çalışmaları sürdüreceğiz” diyerek Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’le baş başa gerçekleştirdiği görüşmenin de detaylarını Bakanlar Kurulu üyeleriyle paylaştığını belirtti.

“BM ile derhal görüşüldü ve bu konuda soruşturma başlatıldı”

Cumhurbaşkanı Tatar, iki BM askerinin Gazimağusa’da, denizde yaptığı kaza ile alakalı bilgi vererek BM askerlerinin kaçmasıyla ilgili gereken soruşturmanın yapılması için BM ile derhal görüşüldüğünü ve bu konuda soruşturma başlatıldığını söyledi.
Cumhurbaşkanlığı olarak konunun takipçisi olacaklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, BM askerlerinin kaçmasını “kabul edilemez” olarak niteledi.
Cumhurbaşkanı Tatar, hükümetin zor şartlarda halkın geleceği için çalıştığına işaret ederek hükümete destek belirtti ve Kıbrıs konusu, ekonomi ile diğer tüm konularda hükümete verilen desteğin süreceğini söyledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu