KıbrısManşet

Tatar: Olası bir antlaşma ancak egemen eşit iki devletin iş birliğine dayalı olabilir

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, New York’tan katıldığı bir televizyon programında Kıbrıs sorununa ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

 

Tatar, BM Genel Kurulu’nda Kıbrıs Türk Halkı’nın lideri olarak konuşma yapması gerektiğini, bu hakkın sadece Rum lider Nikos Anastasiadis’e verilmesinin yanlı olduğunu kaydetti…

 

Kıbrıs’ta iki halkın var olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Tatar, yaşanan bu durumun adaletsizlik olduğunun altını çizdi.

 

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluş antlaşmasında Doğu Akdeniz’de Türk-Yunan dengesinin gözetildiğini hatırlatan Tatar, Rum tarafının tek taraflı AB üyesi yapılmasıyla birlikte bu dengenin bozulduğunu, terazinin Rum tarafının lehine döndürüldüğünü söyledi.

 

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü’nün çok büyük bedeller ödediğini belirterek, Türkiye’nin garantörlüğünden asla vazgeçilemeyeceğini, olası bir antlaşmanın da ancak egemen eşit iki devletin iş birliğine dayalı olabileceğini vurguladı.

 

Kıbrıs’ın eski Kıbrıs, Doğu Akdeniz’in eski Doğu Akdeniz olmadığını ve konjonktürün değiştiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Artık bu oyunun kurallarını değiştirme zamanı gelmişti. Biz bu oyunun kurallarını değiştirdik” dedi.

 

Tatar, “Artık federal devlette ortaklık değil, yan yana yaşayan iki ayrı egemen eşit devlet siyasetinden geri adım atmamız söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin tam desteğiyle ortaya konan yeni iradenin Türkiye Cumhuriyeti’nin güvenliği ve Kıbrıs Türk halkının geleceği için önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Rum tarafının ortaya attığı önerilerle uluslararası camianın aklını karıştırmaya çalıştığını söyledi.

 

Tatar, “Bunun asla kabul edilecek bir tarafı yok. Biz KKTC’yi ezdirmeyiz. Biz bağımsızlık mücadelesinde egemenlik haklarımızı sıfırlayacak, duruşumuza zarar verecek hiçbir adımı atmayız. Oynanan oyun, KKTC yetkisini Birleşmiş Milletler’e devretmektir ve bu şekilde Ercan Havalimanı’ndan direkt uçuşlar olsun. Böyle bir şeyi kabul etmemiz mümkün değildir. Kıbrıs meselesinin özündeki mücadelemiz eşit egemenlik meselesidir. Rum tarafı ne kadar egemense, biz de o kadar egemeniz” dedi.

 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yapacağı görüşmeden beklentilerinin sorulması üzerine de Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Genel Sekreteri’nin yeniden temsilci atayacağını ancak Kıbrıs Türk tarafının iki toplumlu federasyon görüşmeleri için atanacak özel temsilciye karşı olduğunu söyledi.

 

Tatar, “Genel sekreterin, 1960’larda gündeme gelen iki toplumlu federal parametreleri içeren o düşüncesinden kurtulması lazım. Ortak zemin yoktur. Artık Kıbrıs’ta yeni bir siyaset vardır. Bu yeni siyaset de egemenlik temeline dayalı iki devletliliği içeren bir pozisyondur; Türk tarafının pozisyonu budur. Türkiye Cumhuriyeti’nin de siyaseti bunu destekliyor. Bu pozisyondan geri atmamız söz konusu değildir. Anastasiadis’in söylediği kendisini bağlar ama Kıbrıs’ta bir anlaşma olabilmesi için iki tarafın da onay vermesi lazım. Bizim onay vereceğimiz anlaşma, anlattığım gibidir. Benim geri adım atmak gibi bir düşüncem yoktur” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu