EkonomiKıbrısManşetSiyasetSürmanşetTürkiye

Tatar: “Türkiye’nin beşli konferans önerisi, Kıbrıs konusunda bir anlaşma için son şanstır”

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, "Türkiye’nin beşli konferans önerisi, Kıbrıs konusunda bir anlaşma için son şanstır. Kimsenin hakkında gözümüz yoktur ama halkımızın, milletimizin hak ve hukukunun çiğnenmesine asla razı olmayız" dedi

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk resmi ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, baş başa görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Türkiye’nin beşli konferans önerisi, Kıbrıs konusunda bir anlaşma için son şanstır. Kimsenin hakkında gözümüz yoktur ama halkımızın, milletimizin hak ve hukukunun çiğnenmesine asla razı olmayız.” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da gösterilen misafirperverlik için teşekkür ederek, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçildikten hemen sonra anlamlı ve değerli resmî davetiniz üzere Ankara’da bulunmaktan, bir kez daha sizinle iki kardeş devletin ortak konularını ele almaktan son derece memnunum” dedi.

“Türkiye, bizim kardeş devletimiz olmasının yanı sıra anavatanımızdır. Köklerimiz buradan Kıbrıs’a gitmişlerdir” diyen KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin KKTC’deki varlığının tarihi sürecini anlattı.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, “Türkiye’nin ortaya koyduğu 5’li konferans önerisi bize göre Kıbrıs konusunun bir anlaşmayla neticeye bağlanması için bir son şanstır. Biz egemen eşitlik temelinde iki devletli çözümün görüşme masasına gelmesi ve bir anlaşmanın mümkün olup olmayacağının belirlenmesi açısından bu toplantının belirleyici olacağı görüşündeyiz” diye konuştu.

Hidrokarbonlar konusunun Kıbrıs Rum tarafı için bir samimiyet testi olduğunu dile getiren KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, “Denizdeki kaynaklar için bile bizimle uzlaşmaya yanaşmayan Rum tarafından bizimle anlaşma bekleyemeyiz. Sizlerin desteğiyle önümüzde dönemde daha fazla dış temas yapmak, tezlerimizi anlatmak, uluslararası alanda çok daha görünür olmak istiyoruz ve bunun Rum-Yunan ikilisinin oyunlarının bozulmasına etkili olacağı inancındayız” dedi.

Kapalı Maraş konusunda ilk adımın atıldığını, Maraş’ın bir hayalet kent olmaktan çıkartılarak ülke ekonomisine, turizme kazandırılacağını vurgulayan KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katkı ve direktifleriyle de son iki yılda iki ülke arasında mali boyutu 3,2 milyar Türk Lirasını bulan iki ayrı iktisadi ve mali iş birliği protokolü imzalandığını anımsattı.

Ortak basın toplantısının ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan eşi Emine Erdoğan ile birlikte, konukları KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi Sibel Tatar onuruna Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde resmî akşam yemeği verdi.

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu