KıbrısManşet

Tatar’dan Corona açıklaması

Başbakan Ersin Tatar Kanal T canlı yayınında açıklama yapıyor.

İşte Tatar’ın açıklamalarından satır başları:

8 Martta Almanya’dan gelen 30 kişilik kafileyle ilgili bakanlar karar üretti mi? Toplumda büyük bir endişe var. Herkes marketlere akın etti.

Kafile 3 otele yerleştirildi dolayısıyla oralarda karantina durumu var. Tedbirleri çoğalttık. Oteller karantinaya alındı. Sağlık Bakanlığı personeline teşekkür ederim. Başhemşire şu an o bölgede. Önemli olan bundan sonra ne yapılacağıdır. Okullar kapatıldı. Yarışmalar, gösteriler, etkinlikler ertelendi gelen haftaya kadar. Charter uçuşlar özellikle İtalya ve Almanya’dan 1 Nisan’a kadar uçuşları iptal edildi. Havalar ısınınca virüs telaşının azalacağı düşüncesindeyiz. Sınır kapılarında sıkı denetimler yapılacak. Bununla yaşamaya alışmak zorundayız. Dünyanın her yerinde şu an bu kriz var. Tedbirleri almalıyız ancak günün sonunda burada herkese büyük görev düşer. 80 yaş ve üzeri insanların %10’u virüs nedeniyle yaşamını yitirmiştir.

Sınır kapılarının kapatılması konusu gündeme geldi mi?

Bakanlar Kurulu’nun sorumlulukları vardır. Bu 4 kapı kapatıldı ama bunun ne kadar virüse bağlı olduğunu defalarca konuştuk. Hatta bizden çok onlar bize geliyor. Oraya gidip çalışan ve işleyen insanlarımız var, okuyan gençlerimiz var. Her kapıyı kapatmak bu kadar kolay değil, hem sosyal hem de ekonomik etkileri var bunu görmeksizin tüm kapıları kapatamayız ama tedbirler alınmaya başladı. Oradaki tetkik ve sağlık kontrolleri artırıldı. Kapılarda 24 saat denetim olacak. Rum tarafından kabile halinde gelenlerin geçişi 15 Mart’a kadar durduruldu.

Alman turist ülkeye nasıl geldi?

Kadın geldiği zaman grip kuluçka dönemindeydi. Kadın bayağı gezmiş ve akşamı hastalanmış ve sabah yapılan incelemeler sonucu Korona Virüsü taşıdığı ortaya çıktı. Grip henüz belirtilerini göstermemişti. Karantinaya alınan 30 kişi için Alman Büyükelçili ile temasa geçtik ve o 30 kişi ülkesine geri gönderilecek. Onların da sorumluluğu vardır kendi vatandaşlarına karşı, dolayısıyla ülkesine dönünce nereye gideceğini onlar düşünecek.

Başka ne gibi temaslarınız oldu?

Türkiye’den bize özel ekipmanlarıyla beraber ekip gönderiliyor. Sivil Savunma, talimatımız doğrultusunda yollar ilaçlanıyor. Kapıda çalışanların yanında görevlilerin olması gerekir. Sağlık Bakanlığı bu konuda çok ciddi çalışıyor. Kendilerinden emin, krizi yönetebilen profesyoneller gönderiliyor kapılara. Güney Kıbrıs’ta iki sağlık görevlisi olduğunu öğrendik kapılarda.

Vatandaşın sorumluluklarını bilmesi gerekir.

Hastalık yakın temasla yayılmaktadır. Eğer biri yakın temasta olursa kendi kendini risk altına sokuyor. Kalabalık ortamlardan uzak durmak lazım. Toplantılardan, etkinliklerden uzak durmak lazım. Birkaç gün bu böyle devam ettikten sonra önümüze bakarak ne yapmamız gerektiğine yönelik bir yol çizilecektir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu