KıbrısManşetToplum

Tatar’ın Meclis’e geri gönderdiği yasa 17 Nisan’da yeniden gündeme taşınacak

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın Meclis'e geri gönderdiği Deprem ve Diğer Doğal Afetlere Yönelik Mali Yardım ve Hazırlık Yasası, 17 Nisan Pazartesi günü yeniden Genel Kurul gündemine taşınacak

Doğal Afet ve Depremle İlgili Mevzuatın Düzenlenmesine İlişkin Oluşturulan Geçici ve Özel (Ad-Hoc) Komite Başkanı, UBP Milletvekili Özdemir Berova, BRT ekranlarında yayınlanan ‘17. Saat’ adlı programa katıldı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından Genel Kurul’a geri gönderilen Deprem ve Diğer Doğal Afetlere Yönelik Mali Yardım ve Hazırlık Yasası’na ilişkin açıklamalarda bulunan Berova, şöyle konuştu:

“Yasada birinci en büyük değişiklik maaş kesintisi denilen olgu kişinin kendi istediği süre içerisinde kendi belirleyeceği miktar çerçevesi içerisinde hiçbir yüzdeliğe tabii olmadan Ocak ayının sonuna kadar bir dilekçe vermek suretiyle 2, 3 veya 5 ay olabilir kendi kararı ile kesinti yapılmasına kendi karar verecek. O kesinti maliye içerisinde adı konulacak olan özel bir kaleme aktarılacak. Aktarılan kalem üzerinden de Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği’nin yapacağı spor salonu ve okul harcamaları için oradan destek sağlanacak.”

Berova, Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği ile bir protokol imzalanacağını ifade ederek, maaş kesintilerinden oluşacak olan kaynağın nasıl kullanılabileceğinin ise yasa çerçevesinde belirtildiğini kaydetti.

Muhalefetin yasaya ilişkin eleştirilerine de yanıt veren Berova, “Muhalefet eleştiriyor… Sevgili Devrim Barçın gerçekten çok çalışkan arkadaşımız. Oturuyor, okuyor ama bazen öyle şeyler söylüyor ki insanları korkutmaktan öteye geçmiyor” diye konuştu.

Berova, yasaya ilişkin şu detayları verdi:

“Bu yasanın mevduat ile ilgili olan konularda vadeli mevduatlardan Türk Lirası üzerinden yapılacak olan kesinti 100 bin TL’nin üzerinde mevduat için öngörüldü. 101 bin TL’si olan bir kişiden ayda 12,5 TL şu andaki faiz oranları ile bir meblağ kesilecek bunun da toplam hacmi 9 ay içerisinde 112,5 TL olacak. Eğer 20 bin Sterlinlik mevduattan ise bunun karşılığı da 20 Penny’dir. 20 Penny’nin 9 aylık süreçteki karşılığı da 2 Pound’tan azdır.”

“14’ÜNCÜ MADDE DÜZELTİLDİ”

Söz konusu yasanın 14’üncü maddesinde bir hata olduğunu da belirten Berova, şöyle devam etti:

“Berova, “100 bin TL meselesini yasanın içerisine koymamıştık. O gün Genel Kurul günü Genel Başkanı ile Başbakanın bir görüşmesi oldu ve Erhürman orada 100 bin TL’ye kadar olan mevduatların hariç bırakılmasının daha doğru olabileceğini ifade etti. O hızlı yazım içerisinde mal sermayesi yazacağımıza irat kelimesini ekledik ve bu faiz olarak algılandı. Bu da 100 bin TL faiz alandan sanki kesiliyormuş gibi gözüktü. Onu yeni yasada düzeltiyoruz. İrat kelimesi çıkartıldı.”

“17 NİSAN’DA GENEL KURUL GÜNDEMİNE TAŞIYACAĞIZ”

Yasa tasarısı üzerindeki çalışmalarına yarında Meclis komitesinde devam edeceğini söyleyen Berova, “Yarın sabahki toplantı ile çalışmaları bitirip, önümüzdeki hafta 17 Nisan Pazartesi günü Genel Kurul’un gündemine taşıyacağız” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu