KıbrısManşetSağlıkSpor

Tatlı rüyalar

Yeni nesil spor bilimciler; “Performansın birinci şartı kaliteli uykudur. Unutmamalıyız ki uyku bir törendir. Kaliteli pijama, yastık, yatak, oda ısısı, nemi, havalandırması, çevre gürültüsü gibi kriterlere dikkat etmek lâzım” diyorlar. Hemfikiriz

Yeni nesli artık koldaki serum veya bayramdan bayrama mezar taşı önü dualar filân merkezli Facebook kesmiyor. Artık geceden sonra gün doğumlu Youtube Instagram, Twitter atan gencimiz çok. Bu çerçevede sosyal medya sayesinde ‘bıkkın, bitkin ve de psikopata bağlamış’ birçok gencimiz var maalesef.

Bizim nesil sokakta, tarlada ve diğer yeşil alanlarda sosyalleşirdi yaşayan bilir. Şimdiki nesil ise masa başı, dizüstü veya el kadar telefondaki alanda sosyalleşiyor. Herkes sanal bir gruba bağlamış hayatını sürdürüyor. E son durum bu mu? Memleket çöplüğe dönmüş, kârhane, kumarhane, bet, gasp, şiddet, taciz, tecavüz veya trafik çilesi son’sürat devam ediyor.

Fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönden yıpranmış bir beden; yatağa uzansa n’olur, uzanmasa n’olur! Hele hele yediği yemeğe konsantre olup doyum hissini yakalayamayan ve sürekli yiyecek tıkınan bir bedenden bir cacık olur mu? Tabiî ki de olmaz.

Neyse, hayat tam gaz devam etmekte. Bir bakmışız ki çabucak sabah olmuş ve alarm zır zır çalıyor. “Hade gene, koş mesaiye veya okulda derste uyumaya” diyen birçok genç var. Biz de o yıllarda aynen öyleydik ama en azından bilgisayar karşısında uykusuzluktan çatlamış sulu gözlerle kâbus görmezdik çok şükür.

Yeni nesil spor bilimciler; “Performansın birinci şartı kaliteli uykudur. Unutmamalıyız ki uyku bir törendir. Kaliteli pijama, yastık, yatak, oda ısısı, nemi, havalandırması, çevre gürültüsü gibi kriterlere dikkat etmek lâzım” diyorlar. Hemfikiriz.

Kaliteli uyku için bunlara ek olarak şunları yapmakta fayda var; ‘Alkol, uyku kalitesinden çalar. Bunun yerine rahatlatıcı bitki çaylarına yumulun… Haftada bir kez en geç saat:21.00’de uyumak için yatağa girin… Ortalama 7 saat uyku tamamdır. Bu ortalama saate dikkat edin… Uyku esnasında bol oksijenle yağ yakan obez çok. Yağ yakıcı Leptin hormonu için 3-4 saat önce yemek işini sonlandırın… Cilt sağlığı konusunda özellikle kırışıklıklarla mücadelede uyku krem gibidir, unutmayın. Aksi takdirde botoks sayesinde yüzle ifade konusunda sıkıntı yaşamak bâki’. Virra geberik uyku yerine ‘tatlı rüyaları’ seç sevgili okuyucum. Sağlıkla.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu