DünyaGenelManşet

Tavuk gıdaklamalarını tercüme eden yapay zeka geliştirildi

Ekip daha önce seks robotları üzerinde çalışmıştı

Ekip daha önce seks robotları üzerinde çalışmıştı

Japonya’daki bir araştırma ekibi, tavukların gıdaklama sesini yapay zekayla tercüme etmenin yolunu bulduklarını iddia ediyor.

Daha önce seks robotları üzerinde çalışan Tokyo Üniversitesi profesörü Adrian David Cheok liderliğindeki ekip, “tavukların çeşitli duygusal durumlarını yorumlayabilen bir sistem” geliştirdi.

“Derin Duygusal Analiz Öğrenmesi” diye adlandırılan son teknoloji, yapay zeka tekniğini kullanarak açlık, korku, öfke, memnuniyet, heyecan ve sıkıntı gibi duyguları tercüme ediyor.

Buna göre sistem, 6 farklı duygu durumunu yüzde 80 doğrulukla çözebiliyor.

Ekip, tekniğin “karmaşık matematiksel algoritmalara dayandığını ve hatta tavukların sürekli değişen ses kalıplarına uyum sağlamak için kullanılabileceğini söylüyor. Bu da sistemin, “tavuk seslerini” çözmede zamanla daha iyi olacağı anlamına geliyor.

Henüz hakemli bir dergide yayımlanmayan araştırmada 80 tavuktan alınan ses örnekleri analiz edildi.

Yaklaşık 200 saatlik kayıtlar incelenerek 100 saatlik bir örneklem elde edildi.

Çıkartılan ses kalıplarını hayvanlardaki çeşitli “duygusal durumlarla” ilişkilendirmek isteyen ekip, kayıtları bir algoritmaya besledi.

Sekiz hayvan psikoloğu ve veterinerle işbirliği yapan araştırmacılara göre sistem, tavukların zihinsel durumlarını şaşırtıcı derecede doğru tespit edebiliyor.

Araştırma ekibi, “Sonuçlarımız, tavukların duygusal durumlarını ses sinyallerine dayanarak tanımak için yapay zeka ve makine öğrenimi tekniklerini kullanabileceğimiz gösteriyor” diye konuştu:

Modelimiz, tavuk seslerindeki anlamlı örüntüler ve özellikleri yakalamayı öğreniyor.

Öte yandan modelin doğruluğu, farklı tavuk ırklarına ve çevre koşullarına göre değişebilir. Bu da birçok uzmanın, bu çalışmanın bulgularına şüpheyle yaklaşmasına yol açabilir.

Ayrıca tavukların beden dili ve sosyal etkileşimler aracılığıyla iletişim kurabildiği de biliniyor. Bu da tek iletişim kanalının ses olmadığı anlamına geliyor.

Diğer yandan bu, yapay zekanın eğlenceli ve yaratıcı bir kullanım yolu olarak görülüyor. Aynı zamanda insanlar ve tavuklar arasında daha iyi bir iletişim kurulmasında rol oynayabilir.

Cheok, “Bu bilim adına büyük bir sıçrama! Üstelik sadece başlangıç” ifadelerini kullandı:

Bu teknikleri diğer hayvanlara uyarlayabilmeyi ve hayvanların yer aldığı çeşitli endüstrilerde inanılmaz bir zekanın temelini atabilmeyi umuyoruz.

Araştırmacı ayrıca, “Hayvanların ne hissettiğini bilirsek onlar için çok daha iyi bir dünya tasarlayabiliriz” diyor.

Bilim insanları, tavukların son derece sosyal hayvanlar olduğunu söylüyor. Cheok ve ekibi de çiftçilerin teknolojiyi tavuklarıyla iletişim kurma amacıyla kullanması için ücretsiz bir uygulama oluşturmayı planlıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu