DünyaGenelManşet

Tayvan’a kaçak getirilen 154 kedi Uluslararası Evsiz Hayvanlar Günü’nde uyutuldu

Kedileri uyutma kararı halkın tepkisini çekti

Tayvanlı yetkililerin, kaçakçıların deniz yoluyla getirdiği 154 kediye ötenazi yapma kararı tepkilere yol açtı.

Sahil güvenlik ekipleri, perşembe günü Tayvan’ın güney ucundaki Kaohsiung sahili açıklarında Çin’den gelen bir balıkçı teknesini durdurmuştu.

Teknede yapılan aramayla aralarında Mavi Rus kedisi, American Shorthair ve British Shorthair gibi cinslerin de bulunduğu kedilerle dolu 62 kafes bulundu.

Kedilerin değerinin 357 bin ABD doları olduğu tahmin ediliyor.

Tayvanlı yetkililer, kökenleri bilinmediği ve biyogüvenlik riski oluşturduğu gerekçesiyle tüm kedileri cumartesi günü uyuttuklarını açıkladı.

Kedilerin uyutulduğu tarihse Uluslararası Evsiz Hayvanlar Günü’ne denk geldi. Söz konusu karar, halkın tepkisini çekti.

Hayvan hakları aktivistleri, yaptıkları ortak açıklamada “Yetkililerinin Uluslararası Evsiz Hayvanlar Günü’nde kedileri öldürmesi çok ironik” ifadelerine yer verdi.

154 kedinin uyutulması, Tayvan’ın önde gelen haber kuruluşlarının “en çok okunan” listelerinde başı çekti. Sosyal medyada kedilerin uyutulmadan önceki bazı yakın çekim görüntüleri paylaşıldı.

Tepkiler üzerine Tayvan Lideri Tsai Ing-wen, kamuoyuna açıklamada bulundu. Sahiplendiği iki kediyle sık sık medyada boy gösteren lider, olaya çok üzüldüğünü ama hayvanların ölümünden kaçakçıları sorumlu tuttuğunu söyledi.

Yetkililer bu kedilerin, Tayvan’daki diğer hayvanlara ve insanlara zarar verebilecek bulaşıcı hastalıkları taşıyor olabileceğine dikkat çekerken, sosyal medyada binlerce Tayvanlı, kedilerin neden karantinaya alınamadığını veya tedavi edilemediğini sorguladı.

Kedilerin uyutulmasındaki sorumluluğu ise tarım konseyi başkanı Chen Chi-chung üstlendi. Taipei Times’a konuşan Chen, söz konusu soruya şöyle yanıt verdi:

Virüslerin uzun süre canlı kalabilmesi nedeniyle bu kediler karantinadan sonra bile Tayvan’daki evcil hayvanlar ve çiftlik hayvanları için büyük tehdit oluşturabilecek hastalıkları taşıyabiliyor.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu