EkonomiKıbrısManşetTürkiye

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘müjdeli haber’ açıklamasını yapıyor: “Rabbim bize görülmedik zenginlikte bir kapı açtı”

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde kamuoyunun merakla beklediği "müjde"yi açıklıyor

GIYNIK CANLI

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde kamuoyunun merakla beklediği “müjde”yi açıklıyor.

‘Vereceği müjdeyle Türkiye’de yeni bir dönemin açılacağını’ duyuran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açıklamalarda bulunuyor. Erdoğan, “Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemimiz 20 Temmuz 2020’de başladığı Tuna 1 Kuyusu sondajında 320 milyar metroküp doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda” dedi.

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Enerji, kalkınmanın temel unsuru olmanın yanında milli bağımsızlığın tesisinde de büyük öneme sahiptir.” dedi.

“Enerji, kalkınmanın temel unsuru olmanın yanında milli bağımsızlığın tesisinde de büyük öneme sahiptir.” diyen Erdoğan, “Doğu Akdeniz’de oynanan onca oyunun gerisinde de enerji kaynaklarının paylaşımı kavgası vardır.” ifadesini kullandı.

​Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

  • Enerji, kalkınmanın temel unsuru olmanın yanında milli bağımsızlığın tesisinde de büyük öneme sahiptir.
  • Doğu Akdeniz’de oynanan onca oyunun gerisinde de enerji kaynaklarının paylaşımı kavgası vardır.
  • Bir damla petrolü oluk oluk akan insan kanından daha değerli gören gayri insani küresel düzen hala hükümranlığını sürdürmektedir. İnsanlık bizde, petrol onlarda kalmış olabilir. Rabbim bize bambaşka bir yerde, hem de görülmedik zenginlikte bir kapı açtı.
  • Bugünlere elbette kolay gelmedik. Ülkemizde çok uzun yıllar boyunca petrol ve doğalgaz arama çalışmaları genellikle kiralama usuluyle yapılır.
  • Ülkemizin milli enerji ve maden politikasını 2017’de yeni baştan belirledik.
  • Şimdi müjdemizi sizlerle paylaşmak istiyorum. Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi.
  • Fatih Sondaj Gemimiz 20 Temmuz 2020’de başladığı Tuna 1 Kuyusu sondajında 320 milyar metroküp doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda. Bu operasyonu tamamen milli imkanlarla gerçekleştirdik.
  • Hedefimiz 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır. Kuyudan elde edilen veriler, aynı bölgede yeni doğal gaz keşiflerinin kuvvetle muhtemel olduğuna işaret ediyor.
  • Şimdi hemen tespit kuyuları açmaya başlayacak ardından üretim konseptini belirleyip inşaat ve yapım işlerine geçeceğiz.
  • Doğalgazın yüzeye çıkartılması ve sisteme aktarılması işlemleriyle birlikte bu kaynaktan fiilen istifade etmeye başlayacağız.Her arayan bulamaz, ama bulanlar arayanlardır.
  • İnşallah benzer bir müjdeli haberi Akdeniz’den de bekliyoruz. Sakarya gaz sahasıyla bismillah dedik. Allah’ın izniyle devamı da gelecek.
  • Fatih ve Yavuz gemilerimiz vasıtasıyla Akdeniz ve Karadeniz’de bugüne kadar 9 derin deniz sondajı gerçekleştirdik. Son sondajda milletimize beklediği müjdeyi verme şerefine nail olduk.
  • Ülkemizin enerji meselesini kökten çözmekte kararlıyız. Enerjide net ihracatçı konumuna gelene kadar bize durmak, dinlenmek yok.
  • Kimsenin hakkına gözümüzü dikmeden ama kimseye de hakkımızı yedirmeden hedeflerimize doğru yürümeyi sürdüreceğiz.
  • Sakarya Gaz Sahası’ndaki keşiften sonra artık önümüzde çok daha aydınlık bir yol olduğuna inanıyoruz. Milletimizin refahı için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz. Rabbim yolumuzu, bahtımızı açık etsin.
  • AB, Yunanistan’ı şımartıp üzerimize salarken sergilediği çifte standart sebebiyle bir kez daha kendi ilkelerine ihanet ettiğini görmelidir. 

ERDOĞAN: HEDEFİMİZ 2023’TE KULLANIMA SUNMAK

Fatih sondaj gemimiz hepimizi gururlandırdı. Sakarya gaz sahası isimlendirdiğimiz bu alanda gereken tüm test analiz mühendislik çalışmaları tamamlandı. Sakarya gaz sahasıyla bismillah dedik. Allah’ın izniyle devamı da gelecek. Bu ilk kuyuda bulunan rezerv çok daha zengin bir kaynağın bir parçasıdır. Devamı da inşallah en kısa sürede gelecek. Tespit kuyuları açmaya başlayacağız. İnşallah benzer bir müjdeli haberi Akdeniz’den de bekliyoruz. Hedefimiz, 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır. Fatih ve Yavuz gemilerimiz vasıtasıyla Akdeniz ve Karadeniz’de bugüne kadar 9 derin deniz sondajı gerçekleştirdik. Son sondajda milletimize beklediği müjdeyi verme şerefine nail olduk. Keşifler için söylenen o güzel sözü sondaj faaliyetlerimize uyarlayarak tekrarlamak istiyorum, her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardır.

”9 DERİN SONDAJINI TAMAMLADIK”

9 derin sondajını tamamladık. Kararlılıkla bunlar devam edecek. Öyle ülkelerle çalıştık ki bunlar marka isimlerdi. 100-150 arama yapıp netice alamayıp dönüp gidenler bizden para almadılar bütün harcama kendilerinden.

”DOĞALGAZDA, PETROLDE VARIZ DİYECEĞİZ”

Kanuni de devreye girdikten sonra Karadeniz’de Kanuni ile de yola devam edeceğiz. Doğalgazda petrolde varız diyeceğiz.”

ALBAYRAK: CARİ AÇIĞI DEĞİL CARİ FAZLAYI KONUŞACAĞIZ

Erdoğan’ın ardından söz alan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da, “Mutluyuz, gururluyuz. Ağustos ayı zaferler ayı. Bugün yine bir ağustos ayında on yıllardır süre gelen enerji alanında makus talihini tarihe gömdüğümüz bir sürece şahitlik ediyoruz. Özellikle enerji başta olmak üzere ekonomi olmak üzere ülkemiz büyük ve güçlü tam bağımsızlık yolculuğunda büyük adım attı. Bugün burada ifade edilen keşif 83 milyonun. Buradaki potansiyelle gündemimizde cari açığı değil cari fazlayı konuşacağımız dönemin başlayacağını görmüş oldum” ifadelerini kullandı.

ENERJİ BAKANI DÖNMEZ: YAKLAŞIK 1000 METRE DAHA DERİNE İNECEĞİZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise şöyle konuştu:

”Yaklaşık 500 mttrelik bu rezervde gazla buluştuk. Sürekli testleri yapıldı yapılan test analizden sonra TPAO’dan çalışan uzmanlarımız gaz miktarını rezerv miktarını tespit ettiler. Yaklaşık 1000 metre daha derine ineceğiz. Aşağıda iki katmanın daha olduğunu oralarda da gaz kaynağına da ulaşacağımızı gösteriyor. Testlerden sonra gaz son derece kaliteli.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu