GenelKıbrısManşetSiyasetTürkiye

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Meclis’te konuşma yapıyor

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 47’nci yıl dönümü dolayısıyla Cumhuriyet Meclisi Özel Oturumu’na katıldı.

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmacı olarak katıldığı Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’na, Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin yanı sıra Azerbaycan Meclisi temsilcileri de katıldı.

Cumhuriyet Meclisi’nde konuşma gerçekleştiren TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ebedi ve ezeli kardeşliğimizi tüm dünyaya isteseler de istemeseler de ilan ediyoruz” dedi.

“Kıbrıs Türk halkının bayram sevincine ortak olacak ve Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 47. Yıldönümü’nü kutlayacak hem de tamamlanan projelerin açılımını yapacağız” diyen Erdoğan, müjdeleri olduğunu bir kez daha vurguladı.

Cumhuriyet Meclisi’nin Kıbrıs Türk halkının azmini mücadelesini yansıtan bir kurum olduğunu kaydeden Erdoğan, “Kıbrıs Türkü karşılaştığı onca zorluğa rağmen haklı davasına inancını asla kaybetmemiştir. Cumhuriyet Meclisi Kıbrıs davasına güç katmıştır” dedi.

“EBEDİ VE EZELİ KARDEŞLİĞİMİZİ TÜM DÜNYADA İSTESELER DE İSTEMESELER DE BİR KEZ DAHA İLAN EDİYORUZ”

“Bugün Türkiye ile KKTC arasındaki, gücünü şehitlerimizin kanlarından alan ebedi ve ezeli kardeşliğimizi tüm dünyaya isteseler de istemeseler de bir kez daha ilan ediyoruz. Bu meclis haklı davasına inancımı asla kaybetmemiştir. Kıbrıs davası büyük bir davadır bu dava tarihiyle büyük vicdanıyla büyük mücadelesiyle büyük. 1974’te yazdığı kahramanlık destanıyla büyük bir milletin davasıdır. Kıbrıs davasının sahibi büyük Türk Milleti’nin tamamıdır, gazilerimizdir, şehitlerimizdir”

Bugünlere bedel ödeyerek geldik. Zulüm karşısında boyun bükenlerden olmadık. Haksızlık karşısında sessiz kalmadık, kendi bileğimizin gücüne güvendik.

“KIBRIS TÜRKÜ’NÜ YOK EDECEKLERİNİ SANANLAR, KIBRIS TÜRK HALKININ ÇELİKTEN İRADESİNİ BULDULAR” 

“İnşallah bugün ve yarın gerçekleştireceğimiz programlarla hem Kıbrıs Türk halkının bayram sevincine ortak olacak, hem de Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 47. yıl dönümünü birlikte yaşayacak, hem de KKTC’ye kazandırılan eserlerin toplu açılışını yapacağız. Bu ziyaret vesilesiyle bazı müjdelerimizi kamuoyu ve dünya ile paylaşma fırsatı bulacağız. Bu eser, yatırım ve müjdelerin tüm Kuzey Kıbrıs’a hayırlı olmasını diliyorum.”

“Sırtlarını dayadıkları güçlere güvenerek Kıbrıs Türkü’nü yok edeceklerini sananlar, karşılarında Kıbrıs Türk halkının çelikten iradesini buldular Kıbrıs davasını içeriden çökertmek için yapılan hamleler Kıbrıs Türkü’nün ferasetiyle boşa çıkmıştır.”

Bu dava için sadece 1974 Barış Harekatı’nda tam 498 mehmedimizi şehit verdik. Kıbrıs Türk halkı 70’i mücahit toplam 270 evladını kara toprağın baharına yolcu etti. Tam 1672 Kıbrıs Türk’ü kardeşimiz bizden kopartıldı. Türkiye nasıl dünyanın en büyük şehitliğiyse, KKTC’de her karesinde bir kahraman yatan bir şehitler yurdudur.

“BU TOPRAKLARDA ELDE ETTİĞİMİZ HER BAŞARIYI SÖKE SÖKE KAZANDIK”

“Şayet bizler burada özgürce nefes alabiliyor, geleceğe umutla bakabiliyorsak bunda en büyük pay bu toprakları bir şehitler yurdu yapan bu kahramanlara aittir. Bugünlere birilerinin ihsanıyla, lütfuyla değil, bedel ödeyerek geldik. Gencecik evlatlarımızın fedakârlıklarıyla geldik. Bu topraklarda elde ettiğimiz her başarıyı söke söke kazandık. Son yarım asırda maruz bırakıldığımız onca ihanete, çifte standarta, saldırıya rağmen mücadele azmimizi bir an olsun kaybetmedik. Hukuksuzluklara eyvallah edenlerden olmadık. Hakka inandık, halka yaslandık, başkalarına değil kendi bileğimizin gücüne güvendik. Sırtlarını dayadıkları güçlere güvenerek Kıbrıs Türk’ünü yok edeceklerini sananlar karşılarında Kıbrıs Türk halkının çelikten iradesini buldular.

“1974 yılında adaya barış ve huzur getiren Mehmetçiklerimizi ve mücahitlerimizi saygıyla yâd ediyorum. Kıbrıs Türk’lerinin hürriyet mücadelesinin lider Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş başta olmak üzere Kıbrıs Türk halkının kıyamına sebep olan herkese Allah’tan rahmet diliyorum.

“Geçmişi unutmadan bugünlerimiz için verdiğimiz zorlu mücadeleleri aklımızdan çıkarmadan inşallah hep birlikte istikbale yürüyeceğiz. Kıbrıs davasının sancaktarlığını yapan tüm kurumların insicamını ve dayanışmasını güçlü tutması önemlidir. Merhum Mehmet Akif bu gerçeğe şöyle dikkat çekmişti: İttihat yaşatır, yükseltir. Tefrika yakar, öldürür. Girmeden tefrika bir millete düşman giremez, toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez.


”KARDEŞLİK İKLİMİ HER NE KADAR AMERİKA’DA BİRİLERİNİ RAHATSIZ ETMİŞ OLSA DA…”

KKTC’nin varlığı ve birliği her türlü siyasi mülahazanın üzerindedir. Kimi gafillerin zehirli ayrılık oklarını Kıbrıs Türk halkının kalbine saplamasına fırsat vermeyeceğiz. Sergilediğimiz kardeşlik iklimi her ne kadar Amerika’da birilerini rahatsız etmiş olsa da biz bu yolda kararlılıkla yürüyeceğiz. Adada kimin işgalci kimin işgalci zihniyeti temsil ettiğini gayet iyi biliyoruz. Rumlar Kıbrıs Türkleri’ni hiçbir zaman eşit ortak olarak görmemiştir. Birlik ve beraberliğimizi hedef alan belli çevrelerin, kardeşlik gölümüze fitne mayası çalmasına müsaade etmeyeceğiz.”

“TÜRK SÖZÜNDE DURUR AMA RUM SÖZÜNDE DURMAZ”

“Müzakerelerde konuşulmadık hiçbir konu kalmadı. Rum tarafının Kıbrıs Türkleri’ni azınlık olarak görmeye devam eden boş hayalleri çözümsüzlük getirdi. Tarih ve bu süreçte acı şekilde edindiğimiz tecrübeler, Rum tarafının ortaklık devleti kurmak gibi bir niyetinin olmadığını açık ve net biçimde herkese öğretmiştir. Türk sözünde durur ama Rum sözünde durmaz. Artık bizim bunlara inanmamız bir 50 yıl daha kaybetmemiz mümkün değildir. Adada iki ayrı devlet iki ayrı halk vardır. Öncelikle Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin tescil edilmesine ardından da adadaki iki devletin çözüm müzakelerini yürütmesine yönelik Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından Cenevre’de sunulan öneriye desteğimiz tamdır.’ Taviz vermeyiz, veremeyiz. Adil, kalıcı, sürdürülebilir çözüm, ancak ve ancak adanın gerçeklerini esas alan bir yaklaşım olabilir. Bizim kimsenin toprağın hakkında gözümüz yok niyetimiz gerginlik değil sorunları hakla hukukla hakkaniyetli paylaşımla çözüme kavuşturmaktır.”

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu