EkonomiKıbrısManşetToplum

TC Merkez’in beklentinin altında gelen faiz artışı TL’nin rekor değer kayıplarını derinleştirdi

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılan seçimlerden 23 Haziran’a kadar olan süre içinde TL’nin değer kaybı %26’yı geçti

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılan seçimlerden 23 Haziran’a kadar olan süre içinde TL’nin değer kaybı %26’yı geçti

 

TL’nin erimesine isyan eden vatandaşlar, “Kurban Bayramı’nın ‘kurbanı’ yine vatandaş oldu. Zaten fakirdik daha da fakirleşiyoruz” dedi

 

ARTUN ÇAĞA

 

YETERSİZ FAİZ ARTIŞI TETİKLEDİ… Türkiye’de özellikle Cumhurbaşkanı seçiminin ardından yükselişi daha da sürat kazanan ve Türk Lirası karşısında art arda birçok kez rekor kıran dolar, Euro ve sterlin; Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası “fahiş” artışlarını hızlandırdı. TC Merkez Bankası 22 Haziran Perşembe günü, Mart 2021’den sonra ilk kez faiz artırımına giderek, politika faizini %8.5’ten %15’e çıkarmıştı. Ancak, bu artış piyasa beklentilerinin çok altında kalırken, verilen mesajlar yeni ekonomi yönetimine duyulan güveni zedeledi. TL bu etkiyle tarihinin en düşük değer kaybı rekorlarını daha da derinleştirdi.

 

KORKU FİLMİ DEĞİL TL… TL’nin değer kayıpları KKTC’yi ise TC’den daha fazla vurmaya devam ediyor. 23 Haziran’da kâbus gibi bir güne uyanan vatandaşlar, TL’nin düşüşünü korku filmi seyreder gibi dehşetle izledi. Tüm mal ve hizmetlerin dövize endekslendiği KKTC’de vatandaşlar hayat pahalılığıyla gelecek maaş ve ücret zamlarını beklerken, alınabilecek %20-22 oranındaki artış ellerine geçmeden tükendi. TİKEN Gazetesi’ni arayan çok sayıda vatandaş, “Kurban Bayramı’nın ‘kurbanı’ yine vatandaş oldu. Zaten fakirdik daha da fakirleşiyoruz” dedi. Gelişmelere gözünü kapayan ülke yetkilileri ise yarın yapılacak “seçime” yönelik pembe açıklamalarıyla halkı şaşırtmaya devam etti.

 

DOLAR… Türkiye’de cumhurbaşkanlığı seçiminin 1’nci turu ile milletvekilliği seçiminin yapıldığı 14 Mayıs’ın ertesinde 19.57 olan dolar/TL dün 26.25’e çıktı ve seçim gününden buyana geçen “29 işgünündeki” artış oranını %34.13’e taşıdı. TL’nin bu süreçteki değer kaybı %25.45 olarak hesaplandı.

 

EURO… Avrupa Birliği para birimi Euro da TL karşısında rekor üzerine rekor kırmaya devam ediyor. Euro, 15 Mayıs’ta 21.45 olan değerini 23 Haziran’da %32.87 artışla 28.50’ye taşıdı. TL’nin son 29 işgünündeki değer kaybı ise 24.75 düzeyine çıktı.

 

STERLİN… Dolar ve Euro’ya kıyasla daha yüksek oranlarda artan İngiliz Sterlini, 15 Mayıs’ta 24.70 TL’den satılırken, dün 33.50 TL’nin üzerini gördü. Sterlin/TL söz konusu süreçte %35.63 arttı. TL’nin net değer kaybı ise %26.27 seviyesinde kaydedildi.

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu