DünyaEkonomiKıbrıs

TC Merkez’in Türk Lirası’nın ‘ipini iyice çekmesini’ bekliyor

Bugün açıklanacak faiz kararında sürpriz beklemeyen analistlere göre, “Türk Lirası, TC Merkez’in ipini iyice çekmesini” bekliyor

Bugün açıklanacak faiz kararında sürpriz beklemeyen analistlere göre, “Türk Lirası, TC Merkez’in ipini iyice çekmesini” bekliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para politikası Kurulu’nun (TCMB-PPK) bugün saat 14.00 sıralarında açıklayacağı politika faizi kararı öncesinde Türk Lirası tarihi değer kayıpları iyice derinleşti. TL, açık ara Dünya’nın en çok değer kaybeden para birimi olma statüsünü daha da ileri taşıdı.

Türkiye piyasasında Kıbrıs saat ile 12.10 itibarıyla dolar/TL dünkü kapanışa kıyasla %2.67 artışla 15.1806 seviyesinde, Euro/TL %2.93 artışla 17.1739 seviyesinde, sterlin/TL de %2.95 artışla 20.1883 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında da aynı dakikalarda dolar 15.33 TL’den, Euro 17.35 TL’den, sterlin de 20.40 TL’den satılıyordu. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 15.10 TL, Euro’da 17.10 TL, sterlin de 20.10 TL düzeyinde.

PAS GEÇME İHTİMALİ ÇOK DÜŞÜK

Bugünkü gelişmeleri yorumlayan analistler, TC Merkez’in faizi en az 100 baz puan daha düşürerek, %15’ten %14’e düşürmesini bekliyor. Analistler, Aralık ayının pas geçilip sürpriz yapma ihtimalinin çok düşük olduğunu belirtirken, 100 baz puandan fazla indirim olma ihtimalinin, pas geçme ihtimalinden daha yüksek olduğunu ifade ediyor.

Yabancı kuruluşlardan Unicredit bu toplantıda Merkez Bankası’nın 100 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağını ve gelecek yılın başlarında ise politika faizini %12’ye kadar indireceğini düşünüyor.

Barclays ise TCMB’nin bu haftaki toplantıda 200 baz puanlık bir faiz indirimi yapmasını ve Ocak ayında 100 baz puanlık bir indirim kararı daha almasını bekliyor. Barclays, TCMB’nin düşük faiz söyleminin tam olarak hangi rakama işaret ettiğinin de belirsiz olduğunu ama tüm planlanan faiz indirimlerini gelecek iki toplantıda gerçekleştireceğini öngörüyor.

Aralık ayındaki toplantıda TCMB’nin 100 baz puanlık bir indirim yapmasını bekleyen Deutsche Bank, sonraki üç para politikası toplantısında ise agresif bir faiz indirimi beklemediklerini bildirdi.

Euro/TL, sterlin/TL, Dolar/TL, döviz kurları, KKTC piyasası. FED, faiz kararı, FOMC, TCMB, kredi iflas risk primi, CDS, PPK,

Diğer Haberler

Başa dön tuşu