EkonomiGenelKıbrısManşet

TC’de yoksulluk sınırı 36 bin TL, peki KKTC’de?

BİSAM, Türkiye’de 4 kişilik ailenin açlık sınırını 10 bin 434 TL olarak açıkladı

 TC’DE YOKSULLUK SINIRI

 DİSK Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) Haziran 2023 dönemi açlık ve yoksulluk sınırı raporunu açıkladı. BİSAM’ın yaptığı hesaplamaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı 10 bin 434 liraya yükseldi. Bu harcama tutarı “sadece gıda için” yapılması gereken minimum tutarı gösteriyor. Açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplamaya göre ise “yoksulluk sınırı 36 bin 091 lira” oldu. Yoksulluk sınırı hesaplamasına gıda yanında eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler de dahil ediliyor.

100 YILIN ENFLASYON REKORU

Rapora göre, sağlıklı ve dengeli beslenmek için her aile ferdinin alması gereken kalori miktarı farklılık gösteriyor. Yetişkin bir erkeğin tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 2 bin 851 lira olurken, bu değer yetişkin bir kadın için 2 bin 746 lira olarak hesaplandı. 15-18 yaş aralığındaki bir genç için gereken miktar 2 bin 933’e 4-6 yaş arası bir çocuk için ise bin 904 (1,904) liraya ulaştı. Sağlıklı bir biçimde beslenmenin toplam aile bütçesine maliyeti ise 10 bin 434 lira olarak tespit edildi. Bu arada, Türkiye’de başlayan “zam furyası” nedeniyle “son 100 yılın en yüksek Temmuz ayı enflasyonunun görülmesinden” endişe ediliyor.

KKTC’DE MAYIS’TA 14 BİN 454 TL İDİ

 Öte yandan, KKTC’de yoksulluk sınırı konusunda düzenli çalışma yapılmazken, açlık sınırı konusunda çalışma yapan KTAMS, Haziran ayı rakamını açıklamayacağını duyurdu. KTAMS’tan verilen bilgide, İstatistik Kurumu’nun gıda harcamalarını “eksi” düzeyde (ucuzlama) göstermesi eleştirilerek, “Aylık HP’nin %11.44 olarak hesaplandığı bir ayda Gıda ve alkolsüz içecek enflasyonunun %-0.52 olarak hesaplanması, asgari ücretin belirlenmesine yönelik bir manipülasyon mudur?” denilmişti. Mayıs’ta ülkedeki açlık sınırı 14 bin 454 TL olarak açıklanmıştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu