EkonomiKıbrısManşetToplumTürkiye

TCMB 5’te 5 yaptı faiz yüzde 35’e çıktı

Eski yönetim Türkiye’yi krize sokup, TL’yi en değersiz para yaparken, yeni yönetiminden cesur bir hamle daha geldi

Eski yönetim Türkiye’yi krize sokup, TL’yi en değersiz para yaparken, yeni yönetiminden cesur bir hamle daha geldi…

 FAİZE 5 AYDA %26.5 ARTIŞ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz oranını beklentilere paralel artırdı. Hafize Gaye Erkan başkanlığında dün toplanan Para Politikası Kurulu bir haftalık repo faizini 500 baz puanlık artışla %30’dan %35’e yükseltti. Son artışla TCMB, yeni yönetiminde 5’nci ayda 5’nci faiz artışına imza attı. TCMB; Haziran’da 650, Temmuz’da 250, Ağustos’ta 750, Eylül’de 500 olmak üzere toplam 2.650 baz puan (%26.50) faiz artırmış oldu. Faiz kararı metninde, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği belirtildi.

BORSA VE DÖVİZLER YÜKSELDİ
Önemli karar sonrası Borsa İstanbul’da yükseliş hızlandı. BIST 100 endeksi, ilk tepki olarak 7,591 puandan 7,648 puana kadar çıktı ve böylelikle gün içi zirvesini gördü. Dolar kuru ise yatay seyrini sürdürürken, Euro ve sterlinde hafif düşüş oldu, saat 15.00’ten sonra ise dövizler yukarı doğru hareketlendi. KKTC piyasasında saat 16.00 sıralarında dolar 28.27; Euro 28.85; sterlin 34.30 TL’den satılıyordu.

 

EKONOMİSTLER NE DEDİ?
TC Merkez’in faiz kararı sonrasında ekonomistler değerlendirmelerde bulundu. Öne çıkan bazı yorumlar şöyle:

* Atilla Yeşilada: TCMB çaktı 500 puanı. Cesur bir hamle, dövize fren, Borsa’ya destek derim.

* İris Cibre: Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verdi. Çok doğru cümleler.

* Murat Sagman: Politika faizi beklentilerin büyük kısmına paralel 500 baz puan artırdı. Yılsonu %40 politika faizi beklentimi koruyorum.

* Mahfi Eğilmez: İlke olarak irrasyonellikten rasyonelliğe geçişte faizin böyle tedrici artırılması doğru ama beklentilerin olumlu yönde gelişmesi için bu kararın yapısal reformlarla desteklenmesi lazım.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu