EkonomiGenelManşetTürkiye

TCMB pas geçti TL pas geçmedi!

TC Merkez Bankası politika faizini ikinci kez üst üste sabit tuttu

TC Merkez Bankası politika faizini ikinci kez üst üste sabit tuttu

Faiz kararının hemen ardından bir süredir yatay seviyede olan TL düşüşe geçti. KKTC’deki erime daha büyük

Ekonomistler faiz kararını olumlu bulurken, TL’nin düşüş nedeni konusunda net bir fikir oluşmadı

2 AYDIR %50’DE

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) yılın 5’inci faiz kararını dün açıkladı. PPK, %50 olan politika faizini beklentiler doğrultusunda yine sabit tuttu. Fatih Karahan başkanlığında toplanan PPK sürpriz yapmayarak, beklentiler doğrultusunda karar üretti. TC Merkez; faizleri geçen yıl Haziran’da 650, Temmuz’da 250, Ağustos’ta 750, Eylül, Ekim ve Kasım’da 500’er, Aralık ve Ocak’ta 250 baz puan artırmıştı. Şubat’ı %45 seviyesinde geçen Merkez Mart ayında 500 baz puan artışla %50 ulaşmıştı. Faiz Nisan ayında %50 seviyesinde sabit tutulmuştu.

YATAY SEYİR DÜŞÜŞE DÖNÜŞTÜ

Faiz kararın açıklanmasının hemen ardından Türkiye içi döviz piyasasında dolar kuru, kısa bir süre 32.12 TL’ye kadar geriledikten sonra 32.2 seviyelerine doğru hareket ederek yatay kaldı. 35 seviyesinin altında olan Euro/TL paritesi de 35’e doğru hareketlendi, gün sonunda 34.97 seviyesinde kaldı. Sterlin/TL ise zayıf fiyat hareketlerine rağmen yeniden 41.05 TL seviyesini gördü. KKTC piyasasında ise TL’deki kayıplar daha belirgindi. Gün sonunda dolar 32.25’e; Euro 35.05’e ve sterlin de 41.10 TL’yi buldu. Gram altın, 2,450 TL seviyesine; BIST 100 ise 10,920 puan bandına yükseldi.

ENFLASYON İZLENİYOR

TCMB’den yapılan açıklamada Nisan ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin sınırlı bir zayıflama kaydettiği belirtildi. TCMB bu gelişmelerle birlikte, tüketim malı ithalatının Nisan ayında artarak cari işlemler dengesindeki iyileşmeyi sınırladığını vurguladı. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğunu ifade eden TCMB, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip ettiğini belirtti. Öte yandan, yurtiçi ve yurtdışı yerleşiklerin Türk Lirası finansal varlıklara talebiyle oluşan likidite fazlasının ilave tedbirlerle sterilize edileceği kaydedildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu