GenelKıbrısManşet

Tedbir yok, ‘ölüm’ var

2023 yılında da değişen bir şey yok. Gerekli tedbirlerden yoksun çalıştırılan İşçiler, ‘cinayet’ gibi iş kazalarında hayatını kaybetmeye devam ediyor

DEVRİM DEMİR

2023 yılında da değişen bir şey yok. Gerekli tedbirlerden yoksun çalıştırılan İşçiler, ‘cinayet’ gibi iş kazalarında hayatını kaybetmeye devam ediyor

DENETİM EKSİKLİĞİ EN BÜYÜK SORUN

KKTC’de son iki buçuk yılda yaşanan 661 iş kazasında; 16 işçi ekmeğinin peşinde yaşamını yitirirken, 646 işçi ise yaralandı. Ülkede son iki buçuk senede meydana gelen iş kazaları, kazaların oluş şekli, meydana geldiği ortamlar ve kaza esnasında işçinin iş güvenliği bağlamında hangi şartlarda çalıştığına ilişkin istatistikler ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bu konularda etkin bir denetim ve yaptırım gücü ortaya koymadığını gösteriyor.

SORUMSUZLUK İNŞAATLARDA KOL GEZİYOR

İş kazalarına ilişkin istatistikler en çok kazanın inşaatlarda olduğunu ortaya koydu. Kazaların oluş şekline bakıldığında ise, tedbir yetersizliği nedeniyle yüksekten düşme ilk sırada yer aldı. İş kazalarının kurbanı konumundaki işçiler de ‘baret takma, kemerle bağlanma’ gibi en basit tedbirleri almadan yüksekte çalışmaya devam ediyor. Yeterli bilince sahip olmayan, çoğu yabancı uyruklu inşaat işçileri ise baret yerine şapka takıyor ve bellerinde ise emniyet kemeri yok.

İŞVEREN DE RAHAT

İş kazaları birçok işçi gibi bazı işverenlere de ders olmuyor. Ölümlü iş kazalarına rağmen özellikle inşatlarda gerekli tedbirler alınmadan işçi çalıştırılmaya devam ediliyor. İş sağlığı ve güvenliği uzmanlarına göre bunun temel nedeni denetim yetersizliği. İş kazalarının birçoğu dikkatsizlik ve işçilerin can güvenliğinden yoksun çalışmalarından kaynaklanırken, meydana gelen iş kazaları, bazı işverenlerin de işçisinin can güvenliğini sağlamakta yeterli tavrı ortaya koymadığını gösteriyor.

ÜRKÜTÜCÜ RAKAMLAR

Ülkede son iki buçuk yılda meydana gelen iş kazalarının sayısı azımsanmayacak kadar yüksek. Çalışma Bakanlığı 2021 yılında meydana gelen iş kazalarının 8 aylık istatistiğini yayımladı. Buna göre 2021 yılı Ocak-Ağustos ayları arasında 179 iş kazası meydana geldi, 5 işçi yaşamını kaybetti, 174 işçi ise yaralandı. 2022 yılı Ocak ayı ile Aralık ayları arasında 334 iş kazası meydana geldi. 2022 yılında meydana gelen iş kazalarında 7 işçi yaşamını kaybederken, 327 işçi yaralandı. 2023 yılı Ocak ayı ile 1 Mayıs 2023 tarihleri arasında meydana gelen 148 iş kazasında ise; 145 işçi yaralandı, 4 işçi hayatını kaybetti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu