KıbrısManşetSağlık

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi, Ağız ve Diş Sağlığı Tarama Raporu’nu açıkladı

Sağlık Bakanlığı, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi “Sağlıklı bir vücut, sağlıklı bir ağızla başlar” sloganından yola çıkarak ilkokullarda ağız ve diş sağlığı taraması yaptı.

Dişlerde oluşan çürükler ve ağızda oluşan (periodontal) hastalıklar, çoğu ülkede halk sağlığı sorunlarının başında gelmektedir. Ağız ve diş sağlığı ile ilgili alışkanlıklar küçük yaştan itibaren kazanılmaktadır.

Bu tür alışkanlıkları kazanmada ise anne-babalara, öğretmenlere, okul sağlığı konusunda çalışan sağlık görevlilerine bilinç oluşturmada önemli görevler düşmektedir. Bu sebeple Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi ilkokullardaki ağız ve diş sağlığı bilincini oluşturma ve mevcut durumu tespit etmeye yönelik bir tarama yapmıştır. Yapılan raporlaştırılan çalışma Bakanlığımızın web sitesinde yer alacaktır.

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi 17 Mart – 5 Mayıs 2023 tarihlerini kapsayan dönemde 24 ilkokulda ağız ve diş sağlığı taraması gerçekleştirildi.

Sözü edilen tarama Dairenin mobil hizmet aracı ile diş hekimlerimizle birlikte gidilerek 2’inci ve 3’üncü sınıf öğrencilerinin muayeneleri yapıldı. Muayenelerin yanı sıra çocukların diş fırçalama eğitimi ve diş sağlığı için beslenme eğitimleri de verildi.

4 ilde 1434 öğrenciye ağız ve diş sağlığı kontrolü yapıldı

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi tarafından yapılan “Ağız ve Diş Sağlığı Taraması” kapsamında 4 ilçede tarama yapıldı.

İskele ile Güzelyurt ilçelerinde yedişer, Lefkoşa ilçesinde altı ve Lefke ilçesinde dört okula gidilerek öğrencilerin sağlık kontrolleri yapıldı. Taramada toplam 1,434 öğrencinin ağız ve diş sağlığı kontrolleri yapıldı. Sözü edilen öğrencilerin 739’unun kız (52%) ve 695’inin (48%) de erkek olduğu belirtilirken, ilçelere göre öğrenci dağılımına bakıldığında Lefkoşa’da 545 öğrenci, Güzelyurt’ta 421 öğrenci, İskele’de 299 öğrenci ve Lefke’de 169 öğrencinin muayenesinin yapıldığı açıklandı.

2’inci Sınıf öğrencilerinin 430’unda (57%) diş çürüğü tespit edilirken, 3’üncü Sınıf öğrencilerinin 351’inde (52%) diş çürüğü tespit edilmiştir. 2’inci ve 3’üncü sınıf öğrencilerinin toplamına bakıldığında 781 (54%) öğrencide diş çürüğü tespit edildi.

Öğrencilerde en az (minimum) 1 diş çürüğü görülürken 2’inci Sınıflarda en çok (maksimum) 17 diş çürüğü, 3’üncü Sınıflarda ise 14 diş çürüğü saptanmıştır. Medyan (ortanca) diş çürüğü değerleri ise 2’inci sınıf öğrencilerde 6 çürük iken 3’üncü sınıf öğrencilerde ise 5 çürük olarak saptandı.

“BESLENMEYE ÖNEM VERİLMELİ”
Daireden yapılan açıklama;

“Gerek ağızda bulunan süt dişlerinin gerekse ömrümüzce ağzımızda taşıyacağımız kalıcı dişlerin korunması için beslenmeye önem verilmeli ve şeker, nişasta bulunan gıdaların tüketilmesinde ölçülü davranılmalıdır. Bununla birlikte dişlerin günde en az iki kez fırçalanması gerekmekte ve ayrıca yerel veya sistematik flor uygulanması büyük önem arz etmektedir.

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi tarafından yapılan ağız ve diş sağlığı taramaları koruyucu diş hekimliğinin öncelikli görevidir. Çocuklarımızın ağız ve diş sağlığını korumak sözü edilen taramalarla mümkündür. Yeni eğitim ve öğretim yılında ağız ve diş sağlığı taramalarının; fissür örtücü uygulama, flor – vernik uygulaması, çürük riski tespitini de içerecek şekilde ayrıca tüm ilçeleri de kapsayarak yapılması hedeflerimiz arasında yer almaktadır.
Unutmayın! Sağlıklı bir vücut, sağlıklı bir ağızla başlar.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu