ÇevreKıbrısManşetSiyasetToplumTürkiye

Temizlik için ‘Bin Metreküp’ kapasiteli Seyit Onbaşı gemisi geliyor!

Başbakan Saner, Suriye'nin Anias kentinden dün denize sızan 15 bin ton akaryakıtın Karpaz açıklarına ulaşması ve ülkemizi tehdit edecek raddede olması nedeniyle yetkililerle toplantı gerçekleştiren Başbakan Ersan Saner, kamuoyuna açıklamalarda bulundu.

Suriye’nin Anias kentinden dün denize sızan 15 bin ton akaryakıtın Karpaz açıklarına ulaşması ve ülkemizi tehdit edecek raddede olması nedeniyle yetkililerle toplantı gerçekleştiren Başbakan Ersan Saner, kamuoyuna açıklamalarda bulundu.

Olağanüstü toplantı gerçekleştiren Başbakan Ersan Saner, Suriye’nin Anias kentindeki 15 bin tonluk akaryakıtın Akdeniz’in batı kısmına yayılması nedeniyle çok büyük bir çevre tahribatıyla karşı karşıya kalındığını ifade etti.

Hükümet olarak girişimlerinin devam ettiğini, Acil Afet ve Kriz Komitesi ile olayı yakinen takip ettiklerini dile getiren Saner, KKTC imkânlarının yanı sıra Türkiye’den de destek alarak, alınacak tedbirleri en üst düzeyde tutmak maksadıyla ikili girişimlerde bulunulduğunu belirtti.

Saner, olayın bilgisine gelir gelmez Kriz Masası’nda alınan kararlar kapsamında ilk etapta Kıyı Emniyeti ve Kurtarma Şirketi’ne ait ekiplerin olay yerine sevk edildiğinden bahsetti.

Kıbrıs Türk Petrolleri Ltd. Şti. ve AKSA Ltd.’nin yanı sıra Kıb-Tek’e ait bariyerlerin de koruma maksatlı olarak Dipkarpaz bölgesine sevk edildiğini ifade eden Saner, olası bir karaya yaklaşan akaryakıta müdahale için tedbirler aldığını aktardı.

Saner, bariyerlerin döşenmesinde ihtiyaç duyulacak deniz araçlarının da Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı tarafından sağlanacağını ve bunun yanı sıra Türkiye’den gelen 5 kişilik ekiple de olayın değerlendirmesinin yapıldığına dikkat çekti.

Sızan 15 bin ton petrolün denizden çekilmesi için de bin metreküp atık toplama kapasiteli Seyit Onbaşı gemisinin de yola çıktığı bilgisini veren Saner, Cuma günü Karpaz’a ulaşmasının planlandığını söyledi.

Öte yandan, Çevre Koruma Dairesi’nin 16 personelinin de Karpaz’da 2 ayrı vardiyada 4 noktada konuşlandırılmış olduklarını ekleyen Saner, mevcut akaryakıt gelişini an ve an yakinen takip ettiklerine değindi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu