GenelKıbrısManşetSpor

The Manager

Sir. Alex Ferguson tam tamına 26 yıl boyunca kulübün genel müdürlüğünü yaptı

Sir. Alex Ferguson tam tamına 26 yıl boyunca kulübün genel müdürlüğünü yaptı. Takımıyla 808 İngiltere Premier League maçında 527 galibiyet aldı. Tüm çıktığı 1498 maçta ise yüzde 60 galibiyet oranı vardı. Premier League’de en çok maç yöneten kişi oldu. Sir. Ferguson, 36 kupa alarak rekor kıran 13 Premier League şampiyonluğu olan ve 2 Şampiyonlar Ligi Kupası sahibi olmuş bi efsane. Başka? 2 kez Kupa Galipleri Kupası, 1 kez FIFA Kulüpler Dünya Kupası, 2 kez de UEFA Süper Kupa’da mutlu sona ulaştı. Ferguson, ayrıca 5 FA Cup, 4 İngiltere Lig Kupası, 10 Community Shield, 3 İskoçya Ligi, 4 İskoçya Kupası ve 2 İskoçya Süper Kupa zaferi yaşadı.

27’nci yılında kalçasındaki sağlık problemi nedeniyle emekli oldu. Onu bu yazı öncesi dün sabahleyin kahvaltı eşliğindeki The Manager adlı kitaptan araştırdık.

Fergie, 31.12.1941 tarihinde İskoçya Glasgow Govan’da doğdu. Çocukluğunda fakirliği öğrenmesi onu solcu yaptı. İşçi Partisi’ne üye olmuş ve partiye ciddi parasal yardım da yapmıştı. 1957’de futbola başlamış, 6 kulüpte oynadıktan sonra 1974’te İskoçya’da East Terling’i çalıştırmış 1978-1981 arası ise İskoç Birinci Ligi’nde Aberdeen’i çalıştırıp, 1985’te İskoç Millî Takımı’nı yönetmişti. 1986’da Ron Atkinson’un ayrılması sonrası United’in başına geçmiştir. Ferguson yönettiği takım ile finans dahil her şeyiyle ilgilenirdi. Bu kontrol aşkı ona diktatör de dedirtmiştir. Ama asla diktatör değildir. “Her şeyi ben bilirim” demedi. Ama oyuncularının tuvalete gitme alışkanlıklarını bile öğrenmek isterdi.

Kendi ifâdesine göre Abraham Lincoln’nun “Team of Rivals” (Rakipler Takımı) adlı biyografisini okuyarak yöneticilik öğrenmiş. Oyuncular da birbirleri ile rekabet ettirmesiyle ünlüydü. Takım yönetimini de bunun üzerine kurgulardı. Fergie günün yarısını telefonda geçirirmiş. Tüm davetlere de giderdi İşte bu yüzden kulüp dışı ilişkileri de çok iyi yönetirdi zira gücünü diyalog ve bilgiden alırdı bizim adam.

2004’te gariban bir Iraklı bir Kürt ailesi Manchester’in stadının yakınına taşınmış, ama maça girecek paraları olmadığı için gelip yerden biletleri toplayıp, futbolcuların da resimlerini çekerken, polisler onları terörist sanıp tutuklamıştır ama sonrasında serbest bırakmışlar. Ama Fergie onları aramış bulmuş ve antrenmana davet ederek garibanları futbolcularla tanıştırmış, resimler çektirmiştir.

Anlatılanlara göre de kulübe ilk geldiğinde sporcuların geçmişini incelemiş çoğunun alkolik olduğunu anlayınca takımda alkolü yasak eder ve şampiyonluklar böyle gelir.

David Beckham bile ki son tartışmaları sonucu ona 2 dikişli bir kaş yapmıştır ama yine de onun için; “O benim babamdır” dermiş! Neyse, özetle insan zengini bir lider yöneticiyi daha yakından tanıdım sayenizde. Teşekkürler a dostlar.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu