DünyaEkonomiManşet

Ticari emlaka uyarı geldi

ABD’de bazı emlak uzmanları ticari emlakta sıkıntı yaşanabileceğine dikkati çekti

ABD’de bazı emlak uzmanları ticari emlakta sıkıntı yaşanabileceğine dikkati çekti.

 RİSKLER BÜYÜYOR
ABD’de bazı emlak uzmanları ticari emlakta sıkıntı yaşanabileceğine dikkati çekti. Şu anda en büyük balonun ticari gayrimenkul olduğuna işaret eden uzmanlar, pandeminin ardından yaygınlaşan ve pek çok şirkette model olarak uygulanan uzaktan veya hibrit çalışmanın ticari gayrimenkulleri etkileyeceğini belirtti. 2008’de birçok Wall Street bankasını çökerten ve küresel mali krize yol açan temerrütlere atıfta bulunan uzmanlar, gayrimenkul balonunun ipotekli konut kredisi çılgınlığı kadar büyük olmasa da çatlamaya başlayan bir balon” olduğunu iddia ediyor.

KREDİLERDEKİ SIKINTI
Çok sayıda ofisin terk edildiğini veya boş kaldığını anlatan uzmanlar, mortgage kredisi verenlerin ya kredileri yenilemek istemediğini ya da bunu yapmak için çok daha yüksek faiz oranları talep ettiklerini söylüyor. Konut piyasası uzmanlarından bazıları da bu nedenlere bağlı olarak ABD’de borsaların sert düşüşler yaşamasının ve ekonominin resesyona girmesinin olasılığından söz ediyor. 2006 yılında yazdığı “Konut balonu muhtemelen patlayacak” makalesi ile tüm dünyayı sarsan 2008 finansal krizini öngören ekonomist Gary Shilling, bu öngörülerin en iddialı savunucularından.

FORTUNE RAPORLARINA ALDI
Öte yandan Fortune dergisinin yayınladığı üç raporda da bu öngörülerin desteklendiği dikkati çekiyor. Yılbaşından önce yayımlanan raporlardan biri Nest Seekers’ın baş ekonomisti Erin Sykes’in “Ticari alanların kiralarının zamanında ödenmesinde zorlanılıyor” raporu. İkincisi, Allianz Trade ekonomistlerinin “Alışveriş merkezleri ve perakende gibi bazı mülkler bir şekilde korunmuş olsa da ofis segmenti ağır darbe aldı. Yüksek faizler gayrimenkulleri risksiz devlet tahvillerine kıyasla daha az cazip hale getirdi ve varlık değerlerinde önemli bir düşüşe yol açtı” raporu. Üçüncüsü ise Goldman Sachs’ın “Ofis piyasasının istikrara kavuşması birkaç yıl alabilir” raporu.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu