DünyaEğitimKıbrısManşetToplum

Tik Tok’ta Pedofili kâbusu!

Uzman Klinik Psikolog ve Kognitif Davranış Terapisti Deniz Erkal, çocuklar ve gençler arasında çok popüler olan Tik Tok uygulamasını, pedofillerin ‘küçük kurbanlar bulmak’ için yaygın biçimde kullandıkları uyarısında bulunarak sosyal medyadaki tehlikeye dikkat çekti.

“ÇOCUKLARI BİR KURGUNUN İÇİNE ÇEKİYORLAR”

“Teknolojiyi, sosyal medyayı ve elbette her ikisinin de nasıl kötüye kullanılabileceğini, yaşayarak öğreniyoruz” diyen Uzman Klinik Psikolog ve Kognitif Davranış Terapisti Deniz Erkal, sosyal medyada çocuklar için yeni tehlikeye dikkat çekerek hem bir psikolog hem de anne olarak aileleri uyardı.

Tik Tok uygulamasının direk mesaj bölümünden çocuklara ulaşan sapıkların, onlara Role Play (Karaktere bürünme) yaptırarak, istedikleri kurgu içerisinde çocukları istismar ettiklerini ifade eden Deniz, konuya ilişkin detaylı açıklama yaptı.

“Her şey bir oyun şeklinde başlıyor. Bu sapkın kişiler çocuklara bazı karakter özellikleri, kurgular anlatıyor ve çocuklardan bu rolleri oynamalarını istiyor” diyen Deniz Erkal, “Oyun ilerledikçe bu kişiler çocuklara cinsel bir takım roller vererek onları istismar etmeye başlıyorlar” sözleriyle Tik Tok’un pedofili ve sapıkların yeni meskeni olduğunu vurguladı.

“ÇOCUKLARINIZI KONTROLSÜZ İNTERNET KULLANIMINDAN KORUYUN”

Özellikle Küçük yaştaki çocukların oynadıkları oyun içerisinde istismar edildiklerini anlamlandıramadıklarını ve yapılmaması gereken bir şeyler yaptıklarını fark etseler bile, ustaca kurgulanmış oyun içerisinde duygusal olarak manipüle edilmiş olduklarından dolayı, rollerini oynamaya devam ettiklerini kaydeden Klinik Psikolog Deniz Erkal, “Bunlar bizim ülkemizde, şehrimizde ve bizim insanlarımız arasında yaşanıyor” dedi.

Ailelere bu konuda büyük görev düştüğünü belirten Deniz, “Çocuklarınızı sosyal medyadan, kontrolsüz internet kullanımından koruyun. Onları bilgilendirin, istismarın ne olduğuyla ve ne şekilde karşılarına çıkabileceği ile ilgili bilinçlendirin” diyerek, “Tabii ki en önemlisi, çocuklarınıza gerçek sevginin içerisinde, koşullar ve itaat edilmesi gereken kurallar olmadığını anlatın ki, hiç kimse onları ‘bunu yapmazsan seni sevmeyeceğim’ diye kandırmasın” sözleriyle uyarılarda bulundu.

AİLELER NE YAPABİLİR?

“Doğru güvenlik ayarları olmadan, internet üzerinden yatak odalarında kendilerine canlı video yayınlayan çocuklar istismar edenler tarafından hedef alınabilir” uyarısında bulunan bilişim uzmanları, Tik Tok’un tamamıyla çocuklar için güvenli hale getirmek ve Tik Tok’taki risklere karşı çocukları daha iyi korumak için neler yapabileceği konusunda ebeveynlere bazı önerileri var. İşte bazı öneriler:

*Tik Tok Ayarlar> Gizlilik ve Güvenlik’e gidin ve üst kısımdaki keşfedilebilirdik başlığına bakın.

Bunun altında Özel Hesap adlı bir ayar göreceksiniz. Bunu aç / kapat.

Tik Tok, video dolaşımını iyileştirmek için sayfanızı diğer birçok kullanıcıya önerir.

Ayarı kapatın, hesap artık diğer kullanıcılara önerilmeyecektir.

*Gizlilik ve Güvenlik> Güvenlik’te, diğer kullanıcıların sizinle etkileşimde bulunmasını engelleyebilirsiniz.

Ayarların çoğu varsayılan olarak Herkes’tir, ancak Arkadaşlar veya Kapalı olarak değiştirilebilir.

Yorumlar, Düetler, Reaksiyonlar, hangi videoları beğendiğinizi gören kullanıcılar ve mesajlar üzerindeki etkileşimleri önleyebilirsiniz.

*Kısıtlı Mod AÇIK:

Kısıtlı Mod, yaşa uygun olmayan içeriğin çocuklar için görünmesini sınırlamaya çalışır.

Mükemmel değildir ve bilgisayar tarama sistemlerini kullanarak çalışır – bu nedenle bazı tehlikeli içerik kaçınılmaz olarak kaçırılır.

Çocuğunuzun bu ayarı daha sonra değiştirmesini önlemek için bir şifre ayarlamak da mümkündür.
Bunu Ayarlar> Dijital Refah> Ekran Zaman Yönetimi’nde bulabilirsiniz.

*Aile Güvenliği Modu:

Bu ayar, ‘Ebeveyn’ veya ‘Genç’ olarak hesap atamanıza olanak tanır ve size bir çocuğun TikTok erişimi üzerinde uzaktan kontrol sağlar.

İzleme süresi sınırlarını ayarlayabilir, uygunsuz içerikleri hariç tutabilir ve kimlerin ileti gönderebileceğini sınırlayabilirsiniz.

Bunu kendi akıllı telefonunuzdan yapmak mümkündür, böylece çocuğunuzun mümkün olduğunca her yerden korunmasını sağlayabilirsiniz.

Bu ayar Ayarlar> Dijital Refah> Aile için Güvenli Moddadır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu