GenelManşetSağlık

Tırnaklar diyabetin habercisi!

Diyabet, kandaki şeker seviyelerinde sorunlara neden olan yaygın bir durumdur. Uzmanlara göre çoğu durumda aşırı susama, çok fazla tuvalete gitme ihtiyacı ve yorgunluk gibi belirtilere neden olabilir. Ancak yeni bulgular ışığında uzmanlar tırnaklarınızda da uyarı işaretleri görebileceğinizi söylüyor

Diyabet, kandaki şeker seviyelerinde sorunlara neden olan yaygın bir durumdur. Uzmanlara göre çoğu durumda aşırı susama, çok fazla tuvalete gitme ihtiyacı ve yorgunluk gibi belirtilere neden olabilir. Ancak yeni bulgular ışığında uzmanlar tırnaklarınızda da uyarı işaretleri görebileceğinizi söylüyor.

Dr. Sarah White, diyabetin tırnak enfeksiyonlarına ve savunmasızlıklara yol açabileceğini söyledi ve bu durumu yaşayanların dikkatli olması gerektiği konusunda uyardı. Araştırmalar Türkiye’de 7 milyon kişinin diyabet hastası olduğu gösteriyor ve bu oran %15’e tekabül ediyor. Bu nedenle sizin de diyabet hastalığına sahip olma ihtimalinize karşın durumun az bilinen belirtilerini de bilmek oldukça önemlidir. Dr. White, tırnaklardaki değişikliklerin kötü kontrol edilen diyabetin bir işareti olabileceği ve erken müdahale edilmezse daha fazla sağlık komplikasyonunun muhtemel olabileceği konusunda uyardı.

Araştırmalar, diyabetin glikosilasyon adı verilen bir işlemin artan hızı nedeniyle tırnaklarınızdaki proteinleri etkileyebileceğini gösteriyor. Dr. White, bu durumun tırnakların sararmasına neden olabileceğinin ileri sürüldüğünü açıkladı. “Tırnaklarınızın rengi değiştiyse bu, bir süredir yüksek kan şekeriniz veya kötü kontrol edilen diyabetiniz olduğu anlamına gelebilir” dedi.

MANTAR ENFEKSİYONU

Dr. White, mantar tırnak enfeksiyonlarının şeker hastalarında da yaygın olduğunu söyledi. Bunun nedeni, artan glikoz seviyelerinin sinirlerde ve kan damarlarında kademeli hasara neden olabilmesidir. “Daha zayıf bir kan kaynağı ve daha yüksek glikoz seviyeleri ile mantar enfeksiyonlarının tutunma olasılığı daha yüksektir. Uzman, “Daha yüksek glikoz seviyeleri, ayak çevresindeki herhangi bir bakterinin daha hızlı enfeksiyona dönüşebileceği anlamına da geliyor” dedi.

DİYABETİN TEMEL BİLGİLERİ

Uzmanlar, aşağıdakileri içeren diyabetin ana semptomlarından herhangi birini yaşarsanız, mümkün olan en kısa sürede doktorunuzu ziyaret etmeniz gerektiğini vurguluyor:

  • sürekli çok susamış hissetmek
  • özellikle geceleri normalden
  • daha sık tuvalete çıkmak
  • çok yorgun hissetmek
  • kilo kaybı ve kas kütlesi kaybı
  • yavaş iyileşen kesikler veya yaralar
  • bulanık görüş

Diğer Haberler

Başa dön tuşu