EkonomiManşetTürkiye

TL, bugün Mayıs 2019’dan beri en düşük seviyeyi gördü

Lira yıl başından bu yana dolar karşısında %2 civarında değer kaybetti.

Dün dış piyasalarda 6.04-6.05 bandında seyreden dolar bugüne 6.05’te başlayıp 6.0710’a kadar yükseldi. Dolar, 26 Ağustos’ta illikit piyasada ani hareketle 6.47’ye yükselmiş ancak kalıcı olmamıştı.

Artan jeopolitik riskler son dönemde TL üzerinde baskıya neden oluyor. Lira geçen hafta da dolar karşısında en fazla değer kaybeden para birimlerinden biri olmuş ve haftayı %1’e yakın düşüşle tamamlamıştı.

Bugün değer kaybı hızlanan TL saat 12.00 sıralarında dış piyasalarda dolar karşısında yüzde 0.40 kayıpla 6.0671, Euro karşısında yüzde 0.37 kayıpla 6.5682 ve sterlin karşısında da yüzde 0.60 kayıpla 7.9045 TL’den işlem görüyordu.

KKTC piyasasında ise aynı dakikalarda dolar 6.09 TL’nin, Euro 6.60 TL’nin ve sterlin de 7.93 TL’nin üzerinde satılıyordu.

APPLE ETKİSİ

Apple’ın, Covid-19 salgını nedeniyle çeyreklik bilançolarda ciro hedefini tutturamayacağını açıklaması, ABD ve Asya Borsalarının düşüşünde etkili oldu. Stratejist Yeliz Karabulut Bloomberg HT’ye “Yurt dışında ciddi satış baskısı görüyoruz. Bizde de yurt dışına paralel hareket olabilir” değerlendirmesini yaptı.

Yarın TC Merkez Bankası’nın faiz kararı kurun kısa vadeli hareketi açısından önemli olacak. Bloomberg HT anketine göre medyan tahmin faiz oranlarında değişiklik olmayacağı yönünde. Ancak 25-50 baz puanlık indirim bekleyenler de var. Ünlü Menkul Değerler 25 baz puanın ötesindeki faiz indirimlerinin reel faizi daha da aşağı çekeceğini ve TL’nin kırılganlığının artabileceğini belirtti.

Güvenli liman özelliği yeniden gündemde olan spot altın ons fiyatı 1588 doların biraz üzerinde seyrediyor. Son haftalarda piyasaların yakından izlediği emtialardan biri olan brent petrolün varili ise 57 dolar civarında.

VAKA SAYISI DÜŞÜYOR

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü, Çin’in açıkladığı son verilerin koronavirüsten etkilenen yeni vaka sayısında bir düşüşe işaret ettiğini ancak hastalığın gelişimi konusunda “hala tüm senaryoların masada” olduğunu bildirdi.    Virüsün ölüm ve yayılma hızının yavaşladığı, tedaviye yönelik haberlerin artması nedeniyle piyasalar virüs öncesi seviyelere dönmeye başladı. Özellikle salgının merkez üssü olan Çin’de piyasalar virüs kaynaklı kayıpları geri kazanmış durumda. Ancak bugün yaşanan Apple’ın açıklamaları gibi anlık etkiye neden olan gelişmeler, piyasalarda kısa süreli satışlara neden olabiliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu