EkonomiKıbrısManşetSürmanşetTürkiye

TL derin bir nefes aldı, kurlarda hafif düşüş var

ABD'nin dün akşam açıkladığı Türkiye'ye yönelik yaptırım kararlarının en alt perdeden gelmesi Türk Lirası’nı biraz rahatlattı. Lira bugün pozitif tarafta

GIYNIK ÖZEL

ABD’nin dün akşam açıkladığı Türkiye’ye yaptırım kararlarının en alt perdeden gelmesi Türk Lirası’nda korkulan hızlı kaybı engellerken, kurlar bugün TL karşısında hafif kayıplarla iki yönlü dalgalanıyor.

Haftanın başlangıcında dolar/TL kurlarında 7.86 ile 7.94 bandında dalgalı bir gün geride kalırken akşam saatlerinde gelen ABD’nin Türkiye’ye yaptırım kararında kötü bir sürpriz çıkmadı. Kararın gelmesinden dakikalar öncesinde 7.89 düzeyindeki dolar/TL, karar sonrasında ilk tepki olarak 7.86 seviyesine çekildi ve bu sabah saatlerine kadar buralarda dengelendi.

DOLAR 7.85’İN, STERLİN 10.45’İN ALTINDA

Bu sabahın ilk saatlerinde de gözlenen yatay hareketler yerini hafif düşüşe bıraktı. Dolar/TL, piyasaların açılmasıyla 7.85’in altına çekildi. Euro/TL 9.52, sterlin/TL de 10.45 düzeyine geriledi.

Türkiye piyasalarında saat 12.00 sıralarında dolar/TL günlük %0.16 düşüşle 7.8361, Euro/TL %0.02 düşüşle 9.5286, sterlin/TL ise %0.14 düşüşle 10.4413 seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC serbest piyasasında da aynı dakikalarda dolar 7.88 TL’den, Euro 9.58 TL’den ve sterlin de 10.50 TL’den alıcı buluyordu.

PİYASANIN TEPKİSİ NEDEN SINIRLI KALDI?

Türkiye’de bir bankanın Hazine masası işlemcisi, “Yaptırım söylemleri geniş bantta bir dalgalanma getirdi. Dün ABD’nin açıkladığı yaptırımlar kısa vade açısından piyasa açısından olumlu diyebiliriz. Önemli bir belirsizlik ortadan kalktı. ABD’nin 12 seçenek arasından seçtiği yaptırımlar ekonomiyi belirgin etkileyecek önemde değil. Piyasa etkisine baktığımızda olumlu bir fiyatlama var ancak bu da sınırlı düzeyde” dedi.

Aynı yetkili İran ilişkilerine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

“TL’deki tepkinin sınırlı kalmasındaki ana neden önümüzdeki dönemde İran altın ticareti gibi konularda anlaşmazlıkların sürmesi halinde yeni yaptırımların gündeme gelebileceği endişesi. Benzer şekilde AB’nin de ilk çeyrek sonuna kadar benzer bir süreçte olabileceğini açıklaması da bir başka endişe.

Avrupa Birliği liderleri, geçen hafta gerçekleştirilen zirvede Türkiye’nin Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’yle enerji arama konusunda yaşadığı anlaşmazlıktan dolayı bazı Türk şahıslara kısıtlı yaptırım getirme konusunda anlaşırken, daha ciddi adımları ise Mart ayına kadar ertelediler.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu