EkonomiKıbrısManşetSürmanşet

Türk Lirası komaya girdi, yoğun bakıma alan yok

Vatandaş bugün İzmir’de meydana gelen 6.6 şiddetindeki depremde hayatını kaybeden ve yaralananlara üzülürken, TL’de haftalardır devam eden sarsıntıların şiddetinin artması ekonomide de deprem yaratıyor

GIYNIK ÖZEL

Vatandaş bugün İzmir’de meydana gelen 6.6 şiddetindeki depremde hayatını kaybeden ve yaralananlara üzülürken, TL’de haftalardır devam eden sarsıntıların şiddetinin artması ekonomide de deprem yaratıyor.

KKTC serbest piyasasında bugün sterlin 10.95 TL ile dolar 8.45 TL ile Euro da 9.87 TL ile tüm zamanların en yüksek değerini gördü. TC Merkez Bankası’nın faiz yükselme konusundaki inadı Türk Lirası’nı eritmeye devam ederken, hem KKTC’de hem de Türkiye’de halk, “Halimiz ne olacak?” diye endişe içinde.

TC Merkez Bankası’nın önceki hafta yaptığı PPK toplantısı sonrasında yeni rekor seviyelere yükselen döviz kurları Fransa ile gerginliğin artmasıyla artışını hızlandırdı. Son günlerde de küresel belirsizliklerin yükselmesi gelişen ülke paralarında düşüşe neden olurken, “TL, Dünya’daki tüm paralar içinde değer kaybetme şampiyonu” oldu.

Türk Lirası tarihinin en kötü günlerini yaşamaya devam ediyor. TL’de sadece bugün yaşanan değer kaybı yüzde 1’i bulurken, bu hafta toplamındaki kaybı ise yüzde 6’yı aştı. Başka deyişle vatandaşın hafta başında cebinde olan 100 liranın değeri 94 liraya düştü.

Piyasa çevrelerine göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz yükselme konusundaki inadı Türk Lirası’nı eritmeye devam ediyor. TC Merkez Bankası’nın önceki hafta yaptığı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrasında yeni rekor seviyelere yükselen döviz kurları Fransa ile gerginliğin artmasıyla artışını hızlandırdı. Diğer taraftan son günlerde de küresel belirsizliklerin yükselmesi gelişen ülke paralarında değer kaybına neden oluyor.

TL, yüksek iç ve dış risklerle bu haftanın en çok değer kaybeden para birimi olurken dövizlerdeki hızlı yükselişin nerede duracağı kestirilemiyor.

KKTC serbest piyasasında kapanış saatlerinde İngiliz Sterlini’nin 11 TL sınırına dayandığı ve 10.95 TL’yi aştığı saptandı. ABD Doları 8.45 TL’lik satış değeriyle vatandaşı endişelendirirken, Euro’nun 9.87 TL’Lik değeri soğuk duş etkisi yaratıyor.

Türkiye piyasalarında 17.30 (TSİ) itibarıyla dolar/TL %1.02 artışla 8.37’nin üzerinde, Euro/TL %1.04 artışla 9.78’in üzerinde, sterlin/TL de %1.15 artışla 10.84’ün üzerinde işlem görüyordu.

TCMB’DEN FAİZ ARTIŞSIZ NAFİLE ÇABA

Bu arada, beklenen faiz adımını “politikacılar izin vermediği için yapamadığı” ileri sürülen TCMB para politikası sıkılaştırma adımlarına devam ediyor. Ancak, bu adımlara TL’nin tepki veremediği ve piyasada çok güçlü bir faiz artırımı gerektiği yolundaki sesler oldukça yükselmiş durumda.

TCMB bugün BIST Repo-Ters Repo Pazarı’nda gecelik borç verme faiz oranı üzerinden sınırlı tutarda sağladığı fon tutarını sıfırlayarak sıkılaştırma adımlarını sürdürdü.

Atılan adımlar çerçevesinde bankaların Geç Likidite Penceresine (GLP) de belli tutarlarda yönlendirileceği beklenmekte olup bu adım ağırlıklı ortalama fonlama faizinin ve BIST repo faizlerinin hızlı şekilde yükselmesini sağlayacak.

SWAP İHALELERİ FAİZDE YÜKSELİŞİ İŞARET EDİYOR

Öte yandan, TC Merkez Bankası’nın açtığı ihalelerde 3 aylık swap faizinde oluşan swap puanının ima ettiği faiz oranı yükselişi işaret ediyor. Pazartesi günkü swap ihaleleri %11.95 seviyesinde bir faizi işaret ederken, bugünkü ihalelerde oluşan faiz %12.77 oldu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu