DünyaEkonomiGenelManşet

TL kritik faiz haftasına düşüşle başladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Eylül’de 100 baz puan faiz indirimi yapması ile 18.36 rekorunu aşan dolar kurunda yüksek irtifa, “faiz kararı haftasında” da sürüyor.

TC Merkez Bankası Perşembe günü Ekim ayı toplantısını gerçekleştirecek. Beklenti bankasının bu ay da faiz indirimine devam etmesi yönünde olurken 100 ila 200 baz puan aralığında bir indirim kuvvetli görülüyor. Faiz indirimi yapılması durumunda TL’de faiz ve enflasyon farkının giderek açılması ve reel kaybın artması nedeniyle düşüş yaşanmaya devam edebilir.

Dolar cephesinde ise olumlu istihdam ve yüksek enflasyon oranlarının ardından Kasım’da Fed’in 75 baz puan oranında faiz artışı yapmasına kesin gözüyle bakılıyor. Geçen haftayı yükselişle kapatan dolar endeksi, yeni haftaya 113 üzerinde başladı. Ardında geri çekildi.

Bu hafta küresel tarafta İngiltere’de vergi planının getirdiği kaos etkili olmaya devam ediyor. Maliye Bakanının ardından Başbakanın da istifa etmesi gündemde ve bu yöndeki haber akışı oynaklığı artırıyor. Öte yandan Rusya ve Ukrayna savaşında tansiyonun giderek artması da jeopolitik risk fiyatlaması yaratıyor.

Yoğun haftada içeride faiz kararı, dışarıda ise İngiltere siyaseti ve Rusya – Ukrayna savaşındaki güncel durum haftanın en önemli başlıkları olarak izleniyor.

TL HER TÜRLÜ KAYBEDİYOR

Türkiye piyasasında saat 10.25 itibarıyla dolar/TL son kapanışa kıyasla %0.02 artışla 18.5879 seviyesinde, Euro/TL %0.42 artışla 18.1022 seviyesinde, sterlin/TL de %0.97 artışla 20.9134 TL seviyesinde hareket ediyordu.

KKTC döviz piyasasında aynı dakikalarda dolar 18.69 TL’den, Euro 18.21 TL’den, sterlin de 21.10 TL’den satılıyor. Piyasada ortalama döviz alış kurları ise dolarda 18.55 TL, Euro’da 18.08 TL, sterlin de 20.90 TL düzeyinde.

ABD dolarının Euro, Japon yeni, İngiliz sterlini, Kanada doları, İsveç kronu ve İsviçre frangı olmak üzere 6 para birimine karşı değerini ölçen dolar endeksi 113’ün altında kalmayı sürdürüyor. Saat 10.30 itibarıyla dolar endeksi günlük bazda %0.33 düşüşle 112.94 seviyesinde hareket ediyordu.

STERLİN İÇİN KRİTİK GÜN

Öte yandan, İngiltere’nin yeni maliye bakanının yaptığı açıklamalar üzerine sterlin İngiltere Başbakanı Liz Truss’ın ekonomi paketinde daha fazla geri adım açıklayabileceği beklentisiyle güne değer kazancıyla başladı.

Sterlinde tüm dikkatler İngiltere Başbakanı Truss’ın türbülans yaratan planlarında atacağı olası geri adımlara çevrildi.

Bu hafta, finansal piyasalar tarafından onay alıp alamayacağı açısından Truss için kritik olacak.

Planladığı vergi indirimleri nedeniyle Truss’ın göreve gelmesinden bu yana sterlin zayıflarken, İngiliz tahvil getirileri uzun yıllardır görülmeyen seviyelere tırmanmıştı.

Finansal piyasalardaki çalkantı sebebiyle Truss, kurumlar vergisi artışını askıya almaktan vazgeçtiklerini açıklamak durumunda kalmıştı. Truss ayrıca piyasalar tarafından şiddetli bir tepki ile karşılanan mini bütçeyi sunan ve 65 milyar sterlinlik acil tahvil alım programını sonlandıracağını duyuran İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) olası piyasa sarsıntısından sorumlu olacağını söyleyen Kwasi Kwarteng’in de görevden ayrılmasını talep etmişti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu