EkonomiGenelKıbrısManşet

TL krizi gayrimenkul sektörünü zorlayacak

Covid-19 nedeniyle 2020’yi neredeyse boş geçen 2021’de toparlanmaya çalışan sektör 2022’den korkuyor

Covid-19 nedeniyle 2020’yi neredeyse boş geçen 2021’de toparlanmaya çalışan sektör 2022’den korkuyor

TL karşısında gelirlerden çok daha hızlı artan döviz kurları, sektörün önünü görmesini zorlaştırıyor.

BOZULAN EKONOMİ SIKINTI YARATIYOR… Kuzey Kıbrıs’ta inşaat ve konut sektöründeki şirketler birbirinden değerli projelerle müşteri beklerken, Türk Lirası’nın ağır değer kayıpları bu kurumların önünü görmesini zorlaştırıyor. Covid-19 nedeniyle 2020’yi neredeyse boş geçen, 2021’de toparlanmaya çalışan ancak, TL’de %80’i aşan kayıplarla uğraşan sektör temsilcileri, bozulan ekonominin 2022’i de etkilemesinden korkuyor. Piyasa verileri, 14 binin üzerinde bir konut stokunun bulunduğunu gösteriyor. Bu miktar ekonomide kısmi iyileşmenin sağlanmasıyla dahi hem yerli hem de yabancı alıcıların taleplerini karşılayacak düzeyde.

KREDİYİ ALMAK BİR DERT, ÖDEMEK BAŞKA DERT… Sektör temsilcilerinden alınan bilgiye göre geçtiğimiz yıldan bu yana emlak sektöründeki gayrimenkul fiyatları yerinde saysa hatta ucuzlasa da aşırı değersizleşen TL gelirleriyle ülkede ev sahibi olabilmek veya konuta yatırım yapabilmek cesaret isteyen bir boyuta ulaştı. Yapılan hesaplamaya göre, 60 bin Sterlinlik bir dairenin 20 bin Sterlinini peşin ödeyen, 40 bin Sterlinini de TL olarak borçlanan bir vatandaş geçtiğimiz yıl aylık 7 bin 400 TL taksit öderken, bugün borçlansa aylık taksit miktarı 16 bin TL’nin üzerine çıktı. Banka taksitlerinin TL olması halinde dahi altından kalkılamaz büyüklüğe ulaştığını bildiren emlak sektörü temsilcileri, az sayıda alıcının da “peşin parası olanlardan” oluştuğunu söylüyor.

SORUNLARIN ÇÖZÜLMESİNİN ZAMANI GELİP-GEÇİYOR… Emlak sektörünün çeşitli indirim veya kampanyalara yöneldiğine işaret eden sektör temsilcileri, günümüzde hiçbir daire veya evin gerçek değerinde satılmadığının da altını çiziyor. Orta gelir düzeyi olan kimselerin bugün itibarıyla Türk Lirası borç taksitlerinin altından kalkamayacağını dile getiren emlak sektörü temsilcileri, devlet yetkililerinin ekonominin can damarı olan inşaat ve emlak sektörünün sorunlarına eğilmesinin önemine işaret ediyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu