EkonomiGenelKıbrısManşetToplum

TL pozitif şokla dalgalanıyor

TCMB’nin politika faizini %17.50 seviyesinden %25’e çıkarması piyasalarda oynaklığı artırdı

TCMB’nin politika faizini %17.50 seviyesinden %25’e çıkarması piyasalarda oynaklığı artırdı.

TL’DE İYİMSER SEYİR
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu’nun (PPK) politika faizinde 750 baz puan artırıma giderek, faizi %17.50 seviyesinden %25’e çıkardı. Beklentilerin çok üzerinde gelen faiz artışıyla piyasada volatilite artarken, Türk Lirası’nda dün kararsız ve dalgalı bir seyir vardı. Başta dolar, sterlin ve Euro olmak üzere majör paraların TL karşısında Perşembe günkü değer kaybı %7 seviyelerini aştı. TL dün haftanın son işlem gününe pozitif seyirle başlarken, dövizdeki fırsat alımları havayı bozdu. TL’nin dün kazançlarının neredeyse yarısını geri verdiği izlendi. Analistler piyasadaki oynaklığın bir süre daha devam etmesini bekliyor.

 

FIRSAT ALIMLARI TL’Yİ BOZDU
Türk Lirası düne moralli başlarken, düşen dövize artan rağbetle gelen fırsat alımlarıyla düşüşler yaşadı. TL’nin Türkiye bankalararası piyasada önceki günkü kapanışlara kıyasla TL’nin %2.50-%2.80 arasında değer kaybettiği hesaplandı. Bu piyasada dün saat 14.30 sıralarında dolar/TL 26.50; Euro/TL 28.72; sterlin/TL de 33.62 seviyesinde hareket ederken, aynı dakikalarda Kapalı Çarşı piyasasında dolar 26.75; Euro 28.92; sterlin 33.69’dan işlem görüyordu. KKTC serbest piyasasında ise dolar 26.90 liradan; Euro 28.90 liradan; sterlin de 33.80 liradan satılıyordu.

 

STAGFLASYON TEHLİKESİ!
Öte yandan, TCMB’nin faiz kararını değerlendiren ekonomist Selçuk Geçer, dövizin baskılanması halinde ülkenin “stagflasyona” sürüklenebileceğini söyledi. Kurun serbest bırakılması gerektiğini vurgulayan Geçer, “Dövizin serbest bırakılıp, enflasyon değerine doğru gidilmesi gerekiyor. Ve enflasyon karşısındaki dolar değeri 40 lira üzerine çıkmış durumda” dedi. Geçer şöyle devam etti: “Dolayısıyla kurun serbest bırakılması gerekiyor. Eğer ki dövizi baskılama yönünde bir harekete devam ederlerse bu ülkeyi stagflasyona doğru götürür. Yani enflasyon eşittir yüksek işsizlik, düşük büyüme, iflasların artması ve aynı zamanda enflasyonun kontrolden çıkması.’’

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu